Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stepenicama uspeha: Branislav Čale, Menadžer za komunikacije Američke privredne komore u Srbiji

    Kako je tekao Vaš profesionalni razvoj? Gde ste započeli karijeru?

    Profesionalnu karijeru sam započeo kao aktivista i osnivač, a posle i kao suvlasnik vebsajta "FreeSerbia – Other Voices from Serbia". Bio je to jedan od prvih vebportala u našoj zemlji, koji je koristio naprednu online tehnologiju za medijsko izveštavanje. Moja odgovornost je bila da obezbedim finansijska sredstva za razvoj našeg vebsajta, koji je, čak i za današnje uslove, bio veoma posećen. U datim okolnostima, to je bio profesionalni ali i društveni izazov.

    Šta je bila osnovna motivacija koja vas je dovela do onoga šta ste danas?

    Oduvek su me interesovali mediji i način na koji utiču na kreiranje mišljenja javnosti. Rad sa medijima mi se činio dodatno zanimljivim, i tako sam ušao u vode profesionalnih komunikacija i odnosa se medijima. Tu sam i ostao do danas, i mislim da je to dobra odluka. Sada, u Američkoj privrednoj komori u Srbiji, kao menadžer za komunikacije, uspeo da sam spojim nekoliko, meni značajnih oblasti u jednu – da radim sa medijima i novinarima, uređujem naš poslovni magazin Perspective, bavim se internom komunikacijom, ali i novim online medijima, zbog čega se osećam profesionalno kompletnim.

    Da li se bavite onim o čemu ste maštali kao dete?

    Verujem da sam, kao i sva ostala deca, imao listu zanimanja kojima sam želeo da se bavim i dan danas ih se povremeno setim i nasmejem. Maštao sam da budem pilot, profesionalni fudbaler, pa čak i revolucionar, ali s godinama su moja interesovanja išla u drugom smeru, vodeći me u oblast komunikacija. Možda bi najbolje bilo da kažem da se definitivno ne bavim onim o čemu sam maštao kao dete, ali se bavim onim o čemu maštam kao odrastao čovek.

    Šta smatrate svojim najvećim profesionalnim uspehom?

    Na takva pitanja nije uvek lako odgovoriti. Ukoliko bih ipak morao nešto da izdvojim, mogu reći da svojim najvećim profesionalnim uspehom danas smatram poznanstvo i rad sa svim ljudima sa kojima sam radio i sa kojima i dalje sarađujem.

    Kojim principima se rukovodite u poslu?

    S jedne strane, to bi bilo sveobuhvatno sagledavanje i analitičko pristupanje suočavanju sa izazovima, dok sa druge strane smatram da je dobar timski rad osnova svega. Takođe, bitno je verovati u svoje stavove i donositi odluke, čak i kada su teške i ostati dosledan u tome.

    Čemu težite u karijeri, a čemu u životu?

    U karijeri želim da istrajem u tome da ostanem profesionalac i da dam svoj lični doprinos struci kojoj sam posvetio veći deo svog profesionalnog života. Privatno i dalje imam želju da ispunim svoj dečački san, da jednog dana budem vlasnik fudbalskog kluba (kroz smeh). Ipak, na kraju, iako nekome može delovati naivno, duboko verujem da ne treba odustajati od svojih snova.

    Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

    Nema posebnog recepta. Držim se poslovice "Čovek se uči dok je živ". Rad na sebi je proces koji traje tokom celog života.

    Kako uspeti u Srbiji?

    Ne bih vezivao ovaj stav za neku određenu zemlju, pa ni za Srbiju…Gde god se nalazio, čovek će uspeti ukoliko razmišlja, ima inicijativu, beskompromisno veruje u svoje ideale, i na putu ka njima daje sve od sebe. Tako ja vidim put do lične poslovne legende.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE