Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada povukla iz procedure sporazum o saradnji Srbije i Italije u oblasti energetike

  Vlada Srbije povukla je iz skupštinske procedure zakonski predlog o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Italije o saradnji u oblasti energetike, saopštila je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

  Mihajlović je tokom rasprave u parlamentu o potvrđivanju nekoliko međudržavnih i međunarodnih sporazuma objasnila da je Vlada Srbije taj akt iz procedure povukla juče, jer „postoje dodatne aktivnosti koje moraju da se urade kako bi aneks pripadaućih projekata bio kompletan“.

  Ministarka je objasnila da to nije sporazum samo između Srbije i Italije i da u njemu, budući da su u pitanju elektrane na srednjoj Drini, učestvuje i Republika Srpska.

  – Od 2009. godine, kada je sporazum potpisan, do današnjeg dana neke stvari su se i promenile. Samo zbog toga da bi ta lista bila zaista kompletna i jasna, zbog toga je sporazum povučen. Mi smo zemlja koja hoće da razgovara sa svima kada kompletira jedan takav projekat – rekla je Mihajlović.

  Zašto je ratifikacija tog sporazuma povučena interesovalo je poslanicu DSS Sandu Rašković Ivić, koja je rekla, budući da je jednim delom kao ambasador u Italiji bila prisutna, da je njeno nezadovoljstvo sporazumom prilično veliko i da ga ocenjuje kao „neokolonijalni sporazum“.

  – Ovaj sporazum se sastoji iz niza sporazuma kojima je svima zajedničko da Srbija daje svoje nacionalne resurse, svoje hidropotencijale i vetro-potencijale firmama, odnosno kompanijama u pretežno italijanskom vlasništvu. Praktično ih poklanja, a zauzvrat će one da izvoze tu energiju u Italiju i time se pomaže Italiji – rekla je Rašković Ivić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE