Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren „Biofest“ – festival organskih proizvoda

    U Subotici je u sredu otvoren osmi Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“, u sklopu kog će biti održana i međunarodna konferencija „Organska poljoprivreda – dostignuća i perspektive na putu ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju“.

    U okviru te manifestacije biće održan i prvi koordinacioni sastanak Regionalne ekspertske savetodavne grupe u organskoj poljoprivredi.

    Jelena Milić, savetnica za unapređenje organske proizvodnje pri Ministarstvu poljoprivrede, koje je jedan od glavnih pokrovitelja „Biofesta“, na otvaranju festivala izrazila je nadu da će Srbija razviti i svoje tržište organskih proizvoda, a ne kao do sada samo izvoziti organske proizvode.

    „Organska proizvodnja se teško može odvijati bez pomoći države, bez subvencija i drago mi je što mogu reći da je Ministarstvo zaista prepoznalo važnost ove proizvodnje i da ćemo naredne godine još više raditi i intenzivirati rad na razvoju i na intenziviranju razvoja ove proizvodnje“, rekla je Milićeva.

    Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je na otvaranju „Biofesta“ podsetio je da je prvi organski proizvod na teritoriji Srbije bio „nekst“ sok od jabuke proizveden u Subotici, da je prva farma organskih proizvoda subotička farma Mamužić, a da je u Subotici formirana i Nacionalna kuća za međunarodnu certifikaciju organskih proizvoda.

    On je istakao da je Subotica kolevka organske proizvodnje, jer je pre više od 20 godina zahvaljujući udruženju „Terra’s“, zaživela organska proizvodnja, a kasnije je, i kroz realizaciju projekata, pružena podrška organskoj proizvodnji u celoj Srbiji.

    „Zahvaljujući Subotici, ‘Terra’s’-u, podršci koju smo dobili u međuvremenu, danas možemo govoriti o komparativnoj prednosti ove regije, o nečemu o čemu će se tek pisati, po čemu ćemo biti prepoznatljivi na međunarodnom tržištu“, naglasio je Dulić.

    Na „Biofestu“ su dodeljena priznanja za bio-proizvođača i za bio-proizvod godine, a dodeljeno je i specijalno priznanje za medijsku popularizaciju značaja razvoja organske poljoprivrede.

    Bio-proizvođač godine je Arpad Čikoš iz Totovog sela, bio-proizvodi godine su organski sokovi od jabuke i cvekle kompanije „Zdravo organik“ iz Selenče, a specijalno priznanje za medijsku popularizaciju značaja razvoja organske poljoprivrede dobili su šef katedre Ekonomike poljoprivrede i tržišta na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu prof. dr Miladin Ševarlić, kao i novinar B92 Uroš Davidović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE