Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evrozona beleži nove rekordne nivoe nezaposlenosti

    Nezaposlenost je u 17 članica Evropske unije koje koriste evro u septembru porasla na rekordnih 11,6 odsto, sa revidiranih naviše 11,5 odsto u avgustu, budući da je veliki deo tog monetarnog regiona potonuo u recesiju, pokazali su danas objavljeni podaci statističke službe EU, Evrostat.

    Najveću nezaposlenost u evrozoni, od 25,8 odsto, imala je Španija, mada za njom nije daleko ni Grčka sa stopom od 25,1 odsto, mada se taj pokazatelj odnosi na juli, prenela je agencija AP.

    Obe zemlje, koje su u centru trogodišnje dužničke krize u evrozoni, imaju stopu nezaposlenosti među mladima veću od 50 odsto.

    Evrostat je takođe saopštio da je inflacija u zoni evra u oktobru opala na 2,5 odsto, sa 2,6 procenata prethodnog meseca, mada je i dalje iznad cilja Evropske centralne banke koji je još od decembra 2010. ispod, ali blizu dva odsto.

    Preliminarni podaci pokazuju da su cene energenata, koje su trenutno glavni pokretač inflacije, porasle 7,8 odsto u oktobru, usporivši posle porasta od 9,1 odsto u septembru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE