Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saradnja Subotice i Osijeka za obolele od moždanog udara

  Subotica će, zahvaljujući saradnji institucija iz ovog grada i Osijeka iz Hrvatske, u narednih godinu dana dobiti Regionalni rehabilitacioni centar za obolele od moždanog udara.

  Direktor Gerontološkog centra u Subotici dr Nenad Ivanišević i direktor Doma penzionera iz Osijeka Drago Lončarević potpisali su danas u Subotici ugovor po kojem će ove dve ustanove započeti realizaciju projekta pod nazivom „Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnog insulta i multipleks skleroze“.

  Na osnovu potpisanog, između ostalog, u okviru projekta biće formiran Regionalni rehabilitacioni centar, i to kao organizaciona jedinica Gerontološkog centra, uz njegovo opremanje odgovarajućom medicinskom opremom za fizikalnu rehabilitaciju obolelih.

  Kako je objašnjeno prilikom potpisivanja, otvaranjem ovog centra će u Subotici biti zaokruženo lečenje obolelih od moždanog udara, s obzirom da Opšta bolnica Subotica, kao jedna od tri u Vojvodini, ima jedinicu za moždani udar.

  Moždani udar je veliki zdravstveni problem u svetu, koji godišnje odnese više od 5,5 miliona ljudskih života. U svetu je moždani udar treći vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta.

  Kod osoba starosti preko 60 godina, moždani udar je drugi uzrok smrti, a sa svakom sledećom decenijom života rizik za razvoj moždanog udara se udvostručava.

  U okviru projekta subotičkog Gerontološkog centra i Doma penzionera iz Osijeka će se realizovati istraživanje uzroka i načina na koji se manifestacije moždani udar, kao i preduzimanja određenih radnji na prevenciji njihovih posledica.

  Potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Subotice Modest Dulić i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić koji su se složili u oceni da realizacija ovog projekta predstavlja produbljivanje saradnje dva pobratimljena grada.

  Projekat se realizuje u sklopu IPA susedskog programa „Hrvatska – Srbija“, a trajaće godinu dana. Vrednost projekta, koji predstavlja nastavak trogodišnje saradnje dve ustanove, iznosi 100.000 evra.

  Gerontološki centar je jedina ustanova socijalne zaštite u Srbiji koji učestvuje u realizaciji prekograničnih projekata sufinansiranih sredstvima Evropske unije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE