Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Redovna provera srpskih klanica koje izvoze u EU

  Evropska unija je od 2006. do 2011. godine obavila 11 provera sistema kontrole u domaćim klanicama koje imaju dozvole za izvoz mesa i mesnih prerađevina u EU, kao i dve opšte provere. Učestalost kontrola zavisi od rezultata prethodnih provera i potencijalnih rizika, dok u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije u idućoj godini očekuju najmanje jednu proveru. Evropski inspektori na osnovu nalaza na terenu daju preporuke za unapređenje kontrole u klanicama. Dozvole za izvoz u EU u Srbiji ima šest klanica.

  Proveru sistema kontrole u proizvodnji i preradi hrane od mesa za EU obavlja Kancelarija za hranu i veterinu sa sedištem u Dablinu, naveli su za Euraktiv Srbija u Upravi za veterinu dodajući da Kancelarija priprema plan provera pred kraj tekuće godine za narednu za sve članice EU, kao i za zemlje kandidate i treće zemlje.

  Eu je dala dozvolu za šest objekata za klanje životinja u Srbiji pri čemu se na pet mesta kolju goveda, na četiri svinje a na jednom živina. Odobrene klanice goveda imaju pravo izvoza svežeg mesa, ohlađenog i smrznutog, i svih vrsta proizvoda od goveđeg mesa, dok klaničarski objekti za svinje, kao i živinu, mogu da izvoze u EU samo proizvode koji su toplotno obrađeni na temperaturama iznad 70 stepeni Celzijusa.

  Opšte provere, koje je EU sprovela u Srbiji 2006. i 2011. godine, obuhvatile su sve kontrolne sisteme koji se primenjuju u oblasti zaštite zdravlja i dobrobiti životinja, zaštite zdravlja bilja i kontrole bezbednosti hrane životinjskog, biljnog i mešovitog porekla, uključujući uvoz.

  Inače, prva kontrola uvek počinje zahtevom zemlje izvoznice za proizvod koji će izvoziti u EU. Preduslova za prvu kontrolu u nekoj zemlji je više ali je najvažniji da potencijalni izvoznik primenjuje sistem praćenja ostataka farmakoloških, hormonskih i drugih štetnih materija (tzv. monitoring rezidua) za određenu oblast uzgoja životinja i/ili proizvodnju određenih primarnih proizvoda životinjskog porekla – npr. meso, riba, divljač, mleko, jaja, med.

  Učestalost kontrola od strane Kancelarije zavisi od rezultata prve i svake sledeće provere, tzv. istorije rezultata, procenjenog rizika koji neki proizvod životinjskog porekla predstavlja za zdravlje ljudi i životinja, kao i od količine proizvoda koji se izvoze u EU.

  Kako su za Euraktiv rekli u Upravi za veterinu, svaka provera obuhvata opšte i posebno nacionalno zakonodavstvo koje se odnosi na oblast kontrole i proveru prakse. Tom proverom su obuhvaćene procedure kontrole od strane inspekcije i rad svih subjekata u klanici. Na taj način se utvrđuju funkcionisanje sistema i kvalitet rada objekta i inspektora, odnosno sprovođenje zahteva EU.

  Kancelarija na osnovu nalaza daje preporuke koje Uprava koristi za unapređenje sistema kontrole u oblasti zaštite zdravlja i dobrobiti životinja, kao i u oblasti bezbednosti hrane životinjskog porekla, ali i kao izvor informacija potrebnih za planiranje i sprovođenje obuke veterinarske inspekcije.

  Na osnovu preporuka evropske inspekcije subjektima u poslovanju hranom se pružaju sveže informacije, objašnjava primena propisa i pripremaju uputstva, vodiči i kontrolne liste za sve zainteresovane.

  U izveštajima Kancelarije, ističu u Upravi, ne imenuju se subjekti koji su proveravani već nadležni organ na osnovu njih definiše korektivne i preventivne mere koje će se primeniti sistemski ili pojedinačno na određene subjekte.

  Prema podacima EU, dozvole za izvoz prerađenog mesa u Uniju imaju Juhor iz Jagodine, Vindija iz Plandišta, IM Topola iz Bačke Topole, Big Bul fuds iz Bačinaca, Kolbis iz Novog Sada i kompanija Takovo iz Gornjeg Milanovca. Meso domaćih papkara mogu da izvoze Juhor, Stokoimpeks klanica iz Knjaževca, Topola, Big Bul i Kolbis a mleveno meso i mehanički odvojeno meso Fod solušens Srbija iz Iđije.

  Međutim, Srbija izveze samo desetak procenata od kvote za izvoz govedine u EU od 8.700 tona dok svinjetinu ne može da izvozi zbog svinjske kuge.

  Srbija je prošle godine, prema podacima Privredne komore Srbije, proizvela ukupno 529.000 tona mesa od čega 82.000 tona goveđeg, 272.000 tona svinjskog i 103.000 tona živinskog.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE