Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smanjenje količine sumpora u brodskim gorivima

  Ministri zaštite životne sredine zemalja članica EU odlučili su na sastanku da uvedu rigorozna ograničenja za dozvoljenu količinu sumpora u brodskim gorivima.

  Usvojen je predlog evropskog zakona kojim se dozvoljeni limit sumpora u brodskim gorivima smanjuje za čak 90 odsto – sa trenutno jedan, na 0,1 odsto.

  Ovo pravilo počeće da važi od 2015. godine, a odnosi se na takozvane Zone kontrole emisije sumpora /SECA/, kojima prolaze neke od najprometnijih brodskih ruta u EU.

  Van kontrolnih zona gornji limit sumpora u gorivima, koji propisuje Međunarodna pomorska organizacija, iznosi 0,5 odsto i do 2020. godine biće obavezan na teritoriji cele Unije. Sadašnji nivo iznosi 3,5 odsto za teretne i 1,5 odsto za putničke brodove.

  Evropska komisija objavila je da iduće godine namerava da razmotri zakone o kvalitetu vazduha kako bi evropski nivo zagađenja približila striktnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije o bezbednoj količini zagađivača.

  Izgaranjem sumpora u gorivu u atmosferu se ispušta otrovni gas sumpor-dioksid koji uzrokuje pojavu kiselih kiša, ali i ozbiljne zdravstvene poteškoće kod ljudi, kao što su rak pluća i brojne kardiovaskularne bolesti. Brodska goriva sa visokim sadržajem sumpora uzrokuju povećano ispuštanje sumpor-dioksida, navodi se u saopšenju evropskih ministara ekologije.

  Dok neki drugi zagađivači i dalje ostaju ozbiljan problem, pravila EU su već do sada značajno smanjila emisiju sumpor-dioksida.

  U saopšenju se navodi da ova odluka o sumporu u brodskim gorivima predstavlja ohrabrujući korak kako bi se smanjila emisija štetnih materija u vazduh, koja svake godine u Evropi uzrokuje preuranjenu smrt najmanje 50.000 ljudi. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE