Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi propisi za zaštitu investitora

  Evropski parlament odobrio je nove propise za zaštitu investitora u celokupnoj industriji finansijskih usluga.

  Cilj je da se ograniče spekulacije i trgovina učini pravednijom putem regulisanja finansijskih tržišta u celini, umesto delimičnog fokusiranja na specifične oblike investicija, navode zakonodavci, a prenosi agencija AFP.

  „To je osnova finansijskog zakonodavstva: treba da regulišemo finansijska tržišta, a ne individualne finansijske proizvode, kao što smo to ranije činili“, rekao je poslanik Evropske narodne partije Markus Ferber.

  „Ne postoji finansijsko tržište bez rizika, ali ako postoji trgovanje finansijskim instrumentima, ono treba da se obavlja na regulisanim tržištima i da bude povezano sa realnom ekonomijom“, naveo je Ferber.

  Novi propisi zahtevaju od svake investicione firme da „posluje pošteno, iskreno i vodeći računa o interesima svojih klijenata“ pri kreiranju i prodaji proizvoda, a firme takodje treba da se postaraju da su ti proizvodi u skladu sa realnim potrebama.

  Pored toga, od ključne je važnosti da investicione kompanije ne nagradjuju niti ocenjuju rad svojih službenika „na način koji može da dovede do konflikta interesa firmi i klijenata“, naveo je parlament.

  Kritičari krive banke i investicione kuće za brojne spekulacije koje su dovele do globalne finansijske krize 2008. i 2009, navodeći da su zaposleni plaćani da prvo zarade novac za firmu, a zatim za klijente.

  Predlog propisa će sada biti upućen Evropskoj komisiji i liderima EU na razmatranje, nakon čega treba da ga usvoje države članice Unije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE