Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fajon: Situacija s šengenom krajnje ozbiljna

    Usvajanje paketa hitnih mera za suspenziju bezviznog režima, o čemu su sinoć odlučivali ministri unutrašnjih poslova Evropske unije, prvi je konkretan korak ka privremenoj suspenziji belog šengena za države zapadnog Balkana. Iako taj mehanizam, da bi zaživeo, treba da bude usvojen i u Evropskom parlamentu, kako je za Radio Novi Sad ocenila izvestilac Evropskog parlamenta za pitanja viza Tanja Fajon, situacija je krajnje ozbiljna.

    „Situacija je veoma ozbiljna. Bojim se da bi sledeće godine, kada će mehanizam biti na snazi, možda neka zemlja to iskoristiti i zbog političke situacije. Nadam se da nećemo koristiti mehanizme. Ali, gotovo sve zemlje traže da se taj mehanizam usvoji što je pre moguće“, rekla je Fajon.

    Odluka o hitnim merama za suspenziju bezviznog režima, pred Evropskim parlamentom naći će se krajem godine. Fajon je potvrdila da su parlamentarci pod velikim pritiskom da usvoje te mere.

    U međuvremenu, otkako se taj predlog iniciran početkom godine, poslanici u EP uložili su više amandmana, kojima bi se prvobitna verzija značajno ublažila, kaže Tanja Fajon. Ipak, i takva verzija daje dosta mogućnosti.

    „Napravili smo već predlog nekih ispravki, ali ga nismo još usvojili. Dakle, o tome se i dalje pregovara. Ali, kada bude na snazi, jedna ili više članica Unije mogu tražiti suspenziju. Verovatno će obavestiti komisiju da je situacija alarmantna i onda će stručnjaci uraditi analizu. Potom, veoma brzo, veće može odrediti suspenziju, najpre pola godine, a nakon toga je moguće i produženje suspenzije, ali i da se neka zemlja stavi opet natrag na crnu šengen listu“, objasnila je Tanja Fajon.

    Parlamentarci insistiraju na tome da države koje imaju problem i same učestvuju u njegovom rešavanju, tako što će ubrzati proceduru odlučivanja o zahtevima za azil. Ipak, sve je izvesnije da će mehanizam biti usvojen, a to znači da bi prvi zahtevi pred EP mogli da se nađu već početkom iduće godine.

    Problem s ovim merama jeste da suspenzije, ma koliko se smatrale i tretirale privremenima, vrlo lako dolaze, ali se teško ukidaju.

    Ministri policija zemalja članica EU založili su se sinoć za što skorije usvajanje „zaštitne klauzule“ koja bi omogućila suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana na period od šest meseci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE