Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mahunarke pomažu dijabetičarima

  Šoljica graška dnevno može da pomogne osobama s dijabetesom tipa dva da kontrolišu koncentraciju šećera u krvi i smanje rizik od srčanih i moždanih udara, pokazalo je kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu „Archives od Internal Medicine“.

  Naučnici su utvrdili da u poređenju s ishranom integralnim žitaricama, ishrana malim količinama graška dovodi do blagog pada koncentracije šećera u krvi kao i krvnog pritiska i koncentracije holesterola u krvi.

  Posle tri meseca na ishrani koja uključuje grašak, procena desetogodišnjeg rizika za bolesti srca i krvnih sudova pala je kod učesnika istraživanja s 10,7 na 9,6 odsto.

  – Mahunarke su dobar izvor proteina, a belančevine ublažavaju podizanje koncentracije šećera u krvi i smanjuju krvni pritisak – kazao je Dejvid Dženkins iz bolnice Sent Majkl u Torontu koji je vodio istraživanje.

  Portal „Pliva“ prenosi da se mahunarke poput graška preporučuju dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa jer posle njih nema naglog skoka koncentracije šećera u krvi.

  Dženkins kaže da su rezultati ishrane mahunarkama kod dijabetičara impresivni jer se upoređivalo s ishranom integralnim žitaricama koja se smatra zdravom hranom.

  Kod ishrane integralnim žitaricama nije uočen pad krvnog pritiska kao kod ishrane mahunarkama, zaključili su naučnici.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE