Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski mlekari blokiraju granice?

  Pregovori između ministarstva poljoprivrede i mlekara, započeti u sredu, propali su jer je odbijen osnovni zahtev mlekara da se poveća otkupna cena litra mleka.

  Zbog toga je deo mlekara koji insistira na povećanju najavio nove mere, pored ostalog moguće blokiranje granica radi sprečavanja uvoza.

  Maratonska sednica Saveta za mleko koja je trajala više od 10 sati završila je bez dogovora.

  Iako su ranije traženu otkupnu cenu mleka od 4,05 kuna (0,54 evra) po litru proizvođači spustili na 3,5 kuna (0,46 evra), mlekare to nisu prihvatile, nudeći cenu od 2,43 kune (0,32 evra) po litru uz premije kao i do sada.

  Deo proizvođača se složio i već ranije napustio sednicu, ostatak je ostao pri ranijim zahtevima.

  U razgovoru je iznet podatak da se zbog enormnih gubitaka u zadnjih godinu dana, svaki mesec u Hrvatskoj gasi po jedna farma, a zaklano je 30.000 muznih krava.

  Ipak, još je oko 11.000 proizvođača mleka. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da se radi o nezadovoljstvu dela proizvođača mleka, rekavši da veruje da će novi državni potezi pomoći mlekarskom sektoru.

  On je rekao i da pojedinci situaciju koriste za propagandu pre lokalnih izbora u maju 2013. Iako su mlekari najavljivali žestoke reakcije sve do blokade granica, predsednik Kriznog štaba za odbranu mleka Antun Laslo izjavio je da će još jednom pokušati mirnim putem da ostvare svoje zahteve.

  Zasada nemaju u planu da blokiraju granice, ali još žele čuti mišljenje ljudi na terenu, pa će opet tražiti prijem u vladi i Saboru. Mlekari su od ponedeljka obustavili isporuku mleka. Tako će i dalje na svojim farmama deliti mleko, jer to ne mogu na javnim mestima, a ostatak prolivati po njivama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE