Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privatnici traže garancije za plaćanje leka na recept

  Posle najave ministarske zdravlja, prof. dr Slavice Đukić-Dejanović da će od Nove godine građani lek izdat na recept, na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, moći da podignu i u privatnim apotekama, izazvala je različite reakcije.

  Pojedini vlasnici privatnih apoteka ne kriju da su sumnjičavi prema ovoj odluci, pre svega, zbog uverenosti da im država neće na vreme plaćati lekove, koje su oni sami finansirali i nabavili, pa će njihove rezerve prazniti, a to bi moglo poslovno da ih ugrozi. Drugi farmaceuti, međutim, ne kriju da su oduševljeni što se u poslovanje privatnih apoteka, najzad, uvodi svetsko pravilo da su apoteke izjednačene.

  Najveći strah kod privatnih apotekara izazivaju sadašnji dugi rokovi za plaćanje u državnim apotekama. Sanja Mirosavljević, zadužena za odnose sa medijima u RFZO, potvrdila je juče za „Politiku“ da RFZO ovih dana izmiruje dug državnim apotekama za recepte izdate u martu, znači pre sedam meseci. Obaveze RFZO za lekove na recept apotekarskim ustanovama sa fakturama od 30. septembra iznose 13 milijardi dinara.

  – Nisu poznati još svi detalji ovog predloga i tek krajem meseca održaćemo sastanak na kojem će biti donete smernice kako će RFZO ovu najavu sprovesti u delo. Potrebne su ozbiljne pripreme – kazala je Mirosavljevićeva.

  Predsednik Skupštine Saveza privatnih apoteka (SPAS), Milutin Rajevac, koji je i sam vlasnik apoteke, kaže kako je do Nove godine ostalo nešto više od dva meseca, ali da je to kratak period da se uvede ova novina i da je to više marketinška priča vlasti.

  – Mi bismo dobili više pacijenata, ali očekujemo da nam budu date čvrste garancije da će nam izdati lekovi biti plaćeni u dogovorenom roku, na primer od 45, pa čak i 60 dana. Privatnici redovno plaćaju svoje račune veledrogerijama, ali i doprinose za zdravstvo. Ne bi valjalo da mi od solventnih partnera postanemo dužnici. Takođe mora da nam se ostavi mogućnost raskida ugovora, ako to ne bude ispunjeno – navodi Rajevac.

  On dodaje da će se SPAS boriti da se apotekama ostavi mogućnost da dobrovoljno izaberu da li će ući u ugovor sa RFZO.

  Mnogo veći broj vlasnika privatnih apoteka sa kojima smo juče razgovarali, a koji nisu bili spremni da im se objavljuju imena, uvereni su da im lekovi neće biti plaćeni u nekim razumnim rokovima, pa sumnjaju da će ova mera biti sprovedena u delo.

  Predsednik grupacije veledrogerije pri Privrednoj komori Srbije i sam vlasnik lanca apoteka Miomir Nikolić, međutim, kaže kako privatni farmaceuti ovakvu odluku čekaju punu 21 godinu.

  – Ko strahuje ne mora da sklapa ugovor, ali mi ćemo ohrabrivati i male apoteke da to urade, jer drugačije nema budućnosti. Apoteka je prava kada pacijent može u njoj da zadovolji sve svoje zahteve i očekivanja, a jedno od njih svakako je da lek može da podigne na recept, odnosno na teret fonda – objašnjava Nikolić.

  Ovakvom odlukom građani dobijaju mogućnost da lek na recept podignu u najbližoj apoteci, samo uz zdravstvenu knjižicu, dakle da ne plaćaju nešto što su već praktično platili kroz uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Šta bi dobile apoteke?

  – Privatne apoteke bi najzad dobile status pravih apoteka. Takođe, mislim da će se smanjiti rokovi plaćanja na sto dana. Kao struka treba da podržimo ovaj projekat, jer jedino u Srbiji državni recept ne važi u privatnim apotekama, a tako nešto već postoji čak i u Albaniji – odgovara naš sagovornik.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE