Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dug evrozone jednak 90 odsto BDP-a. Koja zemlja je najzaduženija?

    Zaduženost 17 zemalja koje kao valutu koriste evro porasla je na kraju drugog kvartala na 90 odsto njihovog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

    Dug je porastao uprkos naporima mnogih od tih država da smanje potrošnju, pokazali su zvanični podaci, a Evopskoj uniji potrebno je i dodatnih devet milijardi evra za budžet do kraja 2012. godine kako bi mogla da ispuni sve svoje obaveze.

    Agencija Evropske unije za statistiku, Evrostat, saopštila je da rast duga na 90 odsto sa 88,2 odsto iz prethodnog tromesečja dodatno potvrđuje da odsustvo privrednog rasta otežava članicama evrozone da se nose sa svojim visokim dugovima.

    Problem prezaduženosti je sve ozbiljniji za mnoge članice zone evra, uključujući Italiju, Španiju, Irsku i Portugaliju.

    Najveći kvartalni rast duga je zabeležila Grčka, na 150,3 odsto svog BDP-a u drugom tromesečju sa 136,9 odsto iz prethodna tri meseca. Ta zemlja je u dubokoj recesiji, u kojoj se nalazi već šestu godinu, što dodatno otežava problem prezaduženosti.

    Probleme sa javnim dugom imaju zemlje širom sveta. Prema poslednjim podacima javni dug Srbije iznosi 55,4 odsto BDP-a. Prema podacima MMF-a ovo je lista dest najzaduženijih zemalja sveta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE