Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putin: Promene na evropskom energetskom tržištu

  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je energetsko tržište Evrope počelo da se menja i naložio kompaniji „Gasprom“ da pripremi analizu o osnovnim principima izvozne politike u gasnoj sferi.

  „Mi nismo novi na gasnom tržištu i dobro poznajemo njegove zakone i zato danas treba da delujemo krajnje proračunato, ali istovremeno i veoma fleksibilno“, rekao je Putin na savetovanju o energetsko-gorivnom kompelsku, održanom u njegovoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu.

  Prema rečima Putina, konfiguracija tržišta evropske energetike je počela da se menja, a zemlje EU, difersifikujući isporuke, donose unutrašnje odluke „ne uvek usaglašene sa partnerima, i ne uvek korektne sa stanovišta međunarodnog prava“.

  „Težićemo konsenzusu“, kazao je ruski predsednik.

  Putin je naložio „Gaspromu“ da do sledeće sednice Komisije o gorivno-energetskom kompleksu prirpemi analizu i referiše o osnovnim principima izvozne politike.

  „Moramo da znamo u kakvom pravcu će se razvijati isporuke gasa ne samo u naredne dve-tri godine, nego i za deset godina. A, Ministarstvo energetike treba da se pozabavi korigovanjem generalne sheme razvoja gasne politike“, istakao je on.

  Početkom septembra Evropska komisija je pokrenula zvaničnu antimonopolsku istragu protiv „Gasproma“, koju ruski gigant vidi kao pokušaj da se smanje cene na gorivo. Evropski komesar za energetiku Ginter Otinger je kasnije izjavio da cena uvoznog gasa iz Rusije treba da bude jednaka za sve zemlje EU.

  Sredinom septembra Evropski parlament je usvojio zakon prema kojem su nacionalne vlade dužne da sa Evropskom komisijom usaglašsavaju međuvladine energetske sporazume.

  Odgovor Kremlja na antimonoplski napad EU smatra se predsednički ukaz po kojem bilo koja strateška kompanija može da menja uslove sporazuma sa drugim zemljama samo u dogovoru sa vladom.

  Mediji su, takođe, pisali da „Gasprom“ razmišlja da u Švajcarskoj registruje holding kompaniju koja bi objedinila njegove inostrane aktive, čime bi svoje strukture izvukao iz jurisdikcije EK.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE