Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Formirana asocijacija za razvoj tržišta biomase u Srbiji

  Šest udruženja građana, proizvođači peleta i pojedinci angažovani na polju biomase, osnovali su Nacionalnu asocijaciju za biomasu „Serbio“, saopšteno je iz te asocijacije.

  Udruženje je osnovano radi afirmacije i razvoja tržišta biomase, stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za održivi bioenergetski sektor u Srbiji i unapređenja informisanosti javnosti o mogućnostima upotrebe biomase u energetske svrhe.

  Cilj asocijacije je i promocija javno-privatnog partnerstva na polju upotrebe biomase i unapređenje znanja, istraživanja i razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji.

  Ukupan energetski potencijal biomase u Srbiji danas približno iznosi 2,7 miliona toe (tona ekvivalenta nafte), što je količina veća od ukupne potrošnje nafte u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije, ističu u toj asocijaciji. Najveći potencijal leži u poljoprivrednoj biomasi – oko 1,7 miliona toe, dok u šumskoj ima oko milion tone.

  Pored toga što bi veća upotreba biomase doprinela smanjenju upotrebe fosilnih goriva, pre svega naftnih derivata kao energenta u toplanama, sagorevanjem biomase ne oslobađaju se štetni gasovi, pa je tako ovaj energent ekološki poželjan.

  U saopštenju se podseća da je veća upotreba ekoloških goriva i smanjenje emisije ugljendioksida (CO2) obaveza Republike Srbije, budući da je potpisnica Kjoto protokola.

  „Ipak, država do sada nije dovoljno ulagala u iskorišćenje ovog resursa niti je radila na olakšicama u poslovanju preduzeća koja se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom biomase“, navode u asocijaciji „Serbio“.

  Ističu da ne postoji Strategija korišćenja biomase, niti posebna uredba koja se odnosi samo na biomasu, a u Srbiji ne postoji šifra delatnosti vezana za proizvodnju biomase i dodaju da novim zakonom o ministarstvima, najmanje tri ministarstva imaju nadležnosti po pitanju biomase.

  Upravo je iz ovih razloga, kako ukazuju, bilo neophodno formirati Nacionalnu asocijaciju za biomasu koja bi se bavila unapređenjem poslovnog okruženja za proizvođače biomase ali i povezivanjem različitih državnih institucija i privatnih organizacija sa ciljem što veće i održive upotrebe biomase.

  Inicijativu za formiranje Nacionalne asocijacije za biomasu podržala je Ambasada Kraljevine Norveške iz programa Jačanje civilnog društva u Srbiji.

  Nacionalna asocijacija za biomasu „Serbio“ ima sedište u Majdanpeku, opštini sa najvećim potencijalima šumske biomase, a za predsednika je izabran inženjer šumarstva Vojislav Milijić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE