Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dva nova reaktora u rumunskoj nuklearki

  Rumunija je ponovo pokrenula projekat izgradnje reaktora 3 i 4 u nuklearnoj centrali Černavoda, nakon što je izgradnja više puta odlagana, a strani investitori se povukli.

  Ministarstvo ekonomije pozvalo je četiri velike energetske kompanije koje su se povukle iz projekta početkom 2011. godine da ponovo učestvuju u izgradnji nuklearnih reaktora 3 i 4.

  Projekat je pokrenut 2007. godine, a puštanje reaktora u rad bilo je predvidjeno za 2010. godinu.

  Sporazum o izgradnji dva nuklearna reaktora potpisale su 2008. godine četiri velike kompanije – češki CEZ, nemački RWE, španska Iberdrola i francusko-belgijski GDF- SUEZ.

  Ministarstvo ekonomije koje ima većinsko učešće u izgradnji reaktora, ponovo je pozvalo te četiri kompanije, od kojih je do sada samo češki CEZ komentarisao da se povukao jer su stvari išle veoma polako, ali da je zainteresovan da ulaže u Rumuniji.

  Trenutno u koncernu za izgradnju dva nova reaktora ostala su samo Enel-Italija i ArcelorMittal Rumunija.

  Premijer Viktor Ponta izjavio je nedavno da su Rumuniji preko potrebna ta dva nova reaktora jer bi to osiguralo energetsku nezavosnost i mogućnost izvoza energije.

  Reaktori 1 i 2 obezbedjuju Rumuniji 20 odsto potrebne struje, a reaktori 3 i 4 snage od po 720 megavata udvostručiće proizvodnju nuklearne centrale Černavoda.

  Ministarstvo ekonomije nada se da će do kraja ove godine biti obnovljen konzorcijum za izgradnju nuklearnih reaktora 3 i 4 i da će sada stvari krenuti dobro, jer će se sporazum potpisati na prihvatljivoj osnovi i uvažiće interese svih investitora.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE