
Šta su jeli Klinton i Buš?
Kao izvršni šef kuhinje Bele kuće Valter Šib je za jednaest godina „predsedničke“ karijere Džordžu Bušu i Bilu Klintonu spremio na stotine lanč paketa. Kada predsednici i njihove porodice kreću na put, Šib je bio zadužen za hranu za poneti.
Klinton je „svaštojed“, ali je zahvaljujući Hilari i Čelzi uspevao da kontroliše jelovnik. Često je bio na dijeti morskom hranom. Buš voli jednostavnu i brzu hranu, a za njega su hamburgeri, sendviči sa kikiriki puterom i medom ili slaninom i grilovana piletina bili „gurmanski svemir“, kako to kaže Valter Šib.
Gospodin Šib, danas vlasnik firme za ketering American Chef, preporučuje dva omiljena jela bivših predsednika, jednostavna za pripremu i idealna za poneti. Prvi je Klintonov „garlic-y“ humus i Bušov Kraljevski sendvič.
Klintonov humus „garlic-y“
½ šolje suvog rogača
1/8 šolje limunovog soka
1 kašičica limunove kore
1/8 šolje Tahini sosa
½ kašike sirćeta od pirinča)
1-1/2 kašičice maslinovog ulja
½-1 kašičice ljutog sosa Harrisa
½ kašike pirea od belog luka
½ kašike seckanog peršuna
1 pogača (ili grilovano povrće)
Rogač ostavite u vodi preko noći, ujutru ga ocedite i kuvajte dok sasvim ne smekša (80-90 minuta). Sve sastojke mešajte u blenderu dok ne dobijete glatku masu. Dodajte začine. Služi se sa pogačom ili grilovanim povrćem.
Bušov Kraljevski sendvič
1-1/2 kašike majoneza
½ kašike Dijon senfa
4 parčeta belog hleba
6 režnjeva slanine (ispečene hrskavo)
4 režnja zrelog paradajza
2 lista zelene salate
2 kisela krastavčića
100g krompirovog čipsa
Pošto hleb zagrejete u tosteru, premažite kombinacijom majoneza i senfa. Naređajte slaninu, paradajz i zelenu salatu i napravite sendvič. Sendvič presecite po dijagonali i poslužite sa čipsom i kiselim krastavčićima.
M.P.