Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Džombić i Dačić rešili problem izgradnje hidroelektrana na Drini

  Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić saopštio je da je sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem rešio problem koji je nastao pošto je RS zaključila ugovor sa nemačkom kompanijom RWE o izgradnji četiri hidroelektrane na Drini.

  – Republika Srpska neće imati negativnih konotacija, ni smetnji pri realizaciji strateškog partnerstva sa nemačkom kompanijom RWE na izgradnji četiri hidroelektrane na gornjem delu reke Drine, uprkos ranije potpisanom protokolu o razumevanju zaključenom između „Elektroprivrede RS“ (ERS) i „Elektoprivrede Srbije“ (EPS) – piše u Džombić izjavi.

  Džombić je naveo da se s Dačićem dogovorio da pitanje izgradnje hirocentrala na Drini bude rešeno uz uvažavanje interesa RS i Srbije i njihovih elektroprivreda, tako da nijedna od strana ne bude oštećena.

  – Na zajedničkoj sednici Vlada RS i Srbije 2. oktobra zadužili smo resorna ministarstva da to pitanje reše do u detalje – ukazao je Džombić.

  On je poručio da je projekat sa strateškim partnerom, nemačkim RWE, jedan od najbitnijih za RS, te da će „izvesno omogućiti ekonomski rast u RS“.

  – Neću dozvoliti bilo kakve propuste koji mogu diskvalifikovati Republiku Srpsku u očima stranih investitora – poručio je premijer.

  Banjalučke „Nezavisne novine“ su objavile da je Džombić upozorio direktorku ERS Branislavu Milekić da će biti direktno odgovorna ukoliko potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu sa nemačkom kompanijom „RWE Inoggy“ o izgradnji četiri hidroelektrane na Drini bude imalo štetne posledice po RS.

  Džombić je zamerio Branislavi Milekić to što ga je samo dan pre potpisivanja ugovora sa nemačkom kompanijom pismeno obavestila da to može imati štetne posledice po RS, s ozbirom na to da je ERS 29. februara 2008. godine potpisala Protokol o razumevanju sa EPS, takođe u vezi sa izgradnjom četiri hidroelektrane na gornjem toku Drine. Radi se o hidroelektranama Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska, za koju je upravo EPS, kao potencijalni investitor, izradio deo tehničke dokumentacije. EPS je finansirala izradu predstudije za HES Gornja Drina, a ERS je finansirala studiju izvodljivosti.

  Branislava Milekić je u pismu upozorila Džombića da postoje obaveze ERS prema EPS, te da će se EPS morati obeštetiti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE