Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uralvagonzavod jedini na tenderu za Železaru Smederevo

  Zavisno preduzeće ruske kompanije Uralvagonzavod (UVZ) jedino se prijavilo na tender za strateškog partnera Železare „Smederevo“, saopštila je Agencija za privatizaciju Srbije.

  Kako se navodi, jedino se ta kompanija prijavila do 16.00 sati kada je juče istekao rok za dostavljanje prijava za učešće u transakciji i otkup transakcione dokumentacije za izbor strateškog partnera za smederevsku železaru.

  Ruska državna komoanija Uralvagonzavod je 11. oktobra potvrdila da je zainteresovana za kupovinu Železare „Smederevo“ i da o tome pregovara sa srpskom vladom, ali da nema nameru da učestvuje na tenderu.

  Po pisanju moskovskog dnevnika Komersant, tu kupovinu otežava raspisani zvanični tender jer je UVZ planirao da „problematično preduzeće dobije fakticki besplatno“.

  Ministarstvo finansija i privrede Srbije je 8. oktobra objavilo novi tender za izbor strateškog partnera za Železaru „Smederevo“.

  Kako je navedeno u javnom pozivu, potencijalni ponuđači mogu da otkupe transakcionu dokumentaciju po ceni od 10.000 dolara.

  Pravo na učešće na tenderu imale su kompanije koje su u 2011. imale prihod od najmanje dve milijarde dolara i koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda, proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika i ferolegura ili proizvodnjom metalnih proizvoda i mašina.

  Ponuđači su morali da imaju ukupnu vrednost imovne od najmanje dve i po milijarde dolara, da otkupe transakcionu dokumentaciju i da dostave prvoklasnu garanciju za ozbiljnost ponude od najmanje 1,25 miliona dolara, navodi se u tekstu javnog poziva.

  Prethodni tender za prodaju Železare, raspisan 18. aprila, nije bio uspešan, pošto ni jedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće – United plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck steel group iz Ukrajine i Ural mining and metalurgical company iz Rusije, nije dostavila ponudu.

  Železara „Smederevo“ je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki US Steel, odlučio da je proda za jedan dolar jer je fabrika imala gubitke.

  Proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE