Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UniCredit Srbiji u 2013. predviđa rast BDP od 1,9 odsto

    Srbija će u narednoj godini imati rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,9 odsto, a u 2014. Rast će skočiti na tri procenta, objavila je danas UniCredit grupa.

    Prema kvartalnoj analizi UniCredita, u ovoj godini će u Srbiji BDP zabeležiti pad od pola procenta.

    Navodi se da će prvredni rast u Hrvatskoj u narednoj godini biti pola procenta, u BiH 0,8 odsto, a u Sloveniji 0,7 procenata. Za 2014. godinu, analitičari UniCredit grupe, Hrvatskoj predviđaju rast BDP od dva odsto, BiH od 1,8 odsto, a Sloveniji 1,5 odsto.

    Analitičati te bankarske grupe su umanjili prognozu privrednog rasta u regionu jugoistočne Evrope za 2012. godinu za 0,1 procentni poen, na 2,5 odsto, a u 2013. godini za 0,3 procentnih poena na 3,1 odsto.

    Na to smanjenje je, kako se navodi, uticala rastuća nesigurnost kada je u pitanju brzina globalnog rasta, kao i slabiji pokazatelji ekonomskog rasta koje region jugoisotčne Evrope beleži u poslednjih nekoliko meseci.

    „Bez obzira na sve navedeno, postoje i brojni razlozi, kao što su regionalna produktivnost radne snage, troškovi i konkurentnost koji nas navode na zaključak da možemo da budemo optimisti“, navode analitičati UniCredit grupe, koja posluje i u Srbiji.

    Kako se ističe, prethodnih nekoliko kvartala je bez sumnje podsetilo zemlje regiona JIE na činjenicu da put ekonomskog rasta nakon krize nije ni malo lak, a ni zagarantovan.

    Trgovinske i finansijske veze sa Ekonomskom i monetarnom unijom (EMU) deluju kao kočnica razvoja, a čak i kada se one poboljšaju, put rasta će u najboljem slučaju biti postepen, navodi se.

    Prema analizi, rastuća neizvesnost se odražava na brzinu globalnog rasta na koju utiču i znaci usporenog rasta Nemačke i usporenog rasta tržišta u razvoju.

    U najvećem broju slučajeva kada je jugoistočna Evropa u pitanju, usporen rast i recesija u pojedinim slučajevima, predstavljaju najveću brigu za kreatore ekonomske politike, navodi se u kvartalnoj analizi UniCredit grupe (www.unicreditgroup.eu).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE