Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD: Meningitis možda i zbog lekova

    Američki zvaničnici upozorili su danas da gljivični meningitis, od kojeg je u SAD umrlo 15 ljudi, možda izazivaju i drugi lekovi farmaceutske kuće „New England compounding center“, a ne samo injekcije steroida kako se do sada mislilo.

    Posle izveštaja o novim slučajevima ovog oboljenja, medicinske vlasti pozvale su doktore da stupe u kontakt sa pacijentima koji su primali bilo kakve injekcije kompanije „New England compounding center“ iz Masačusetsa i upozore ih na mogućnost da su zaraženi gljivičnim meningitisom, preneo je AP.

    Širenje retke vrste gljivičnog meningitisa, od kojeg je u SAD umrlo 15, a obolelo najmanje 200 ljudi, do sada je povezivano sa primanjem injekcija steroida te farmaceutske kompanije.

    Slučajevi obolelih od gljivičnog meningitisa, koji su primali injekcije steroida, registrovani su i u Mičigenu, Tenesiju, Virdžiniji, Floridi, Merilendu, Severnoj Karolini i Indijani, Ohaju i Minesoti.

    Ova vrsta meningitisa nije zarazna kao drugi oblici i potiče od gljivice iz plesni koja se stvara na listovima biljaka.

    Meningitis je oboljenje membrana koje prekrivaju mozak i kičmenu moždinu.

    Procenjuje se da je injekcije steroida, koje je proizvela firma „New England compounding center“, moglo da primi gotovo 14.000 Amerikanaca u 23 države SAD.  Stanje bi moglo i dalje da se pogoršava, jer inkubacija nekad traje i nekoliko meseci.

    Lečenje ove vrste meningitisa zahteva dug boravak u bolnici, uz intravenozno davanje medikamenata protiv gljivica. Srećna okolnost je jedino to što ova forma meningitisa nije zarazna.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE