Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ishrana bez kofeina pomaže u kontroli dijabetesa

    Istraživači medicinskog centra Djuk tvrde da su otkrili da dnevna konzumacija kofeina u kafi, čaju ili ostalim napicima povećava nivo šećera u krvi kod ljudi obolelih od dijabetesa tipa 2.

    Naučnici takođe upozoravaju da bi kofein mogao potkopati nastojanja da se bolest kontroliše.

    Oni su proučavali 10 ljudi s dijagnostikovanim dijabetesom tipa 2, pri čemu je svaka osoba pila barem dve šoljice kafe svaki dan i pokušavala je da kontrloše bolest ishranom, vežbanjem i lekovima, bez dodatnog insulina preko inekcija.

    Tokom eksperimenta učesnici su uzeli tablete koje su sadržale količinu kofeina jednaku količini četiri šoljice kafe na dan, a zatim drugi dan placebo pilule koje nisu sadržale kofein.

    Portal Moj doktor piše da su pri tom svi imali isti hranjivi napitak za doručak, a zatim su mogli da jedu šta su hteli za ručak i večeru.

    U radu, objavljenom u časopisu „Diabetes Care“, istraživači su izjavili da je konzumacijom kofeina učesnicima prosečan nivo šećera u krvi na dan porastao za osam odsto.

    Kofein je, takođe, povećao porast glukoze posle obroka – za devet odsto posle doručka, 15 posle ručka i 26 odsto posle večere.

    Vođa istraživanja dr Džejms Lejn je rekao da je to istraživanje prvo koje posmatra uticaj konzumacije kofeina u normalnom svakodnevnom životu pacijenta i daje više dokaza koji pokazuju da bi savetovanje izbegavanja kofeina u ishrani mogao biti dobar način regulacije nivoa šećera u krvi.

    Istraživači su zaključili da su potrebna dalja istraživanja da bi se ispitala njihova otkrića i da bi se videlo da li je potrebno preispitati prehrambena uputstva za pacijente obolele od dijabetesa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE