Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za pet evra nema zdravlja

    Trudnice i deca za koje se ne uplaćuje zdravstveni doprinos, do izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, moraće na svaka tri meseca da uzimaju posebne potvrde na osnovu kojih će moći da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu. Koliko će puta zbog toga morati da idu na šaltere matičnih filijala RFZO trenutno niko ne zna. U Ministarstvu zdravlja kažu da su izmene Zakona u pripremi, ali se ne zna kada će biti gotove i kada bi predlog novog Zakona mogao da uđe u skupštinsku proceduru.

    Još je nepoznanica i na koji će se tačno način osigurati lečenje stanovnika, posebno osetljivih kategorija kao što su trudnice i deca, za koje se ne uplaćuje doprinos.

    Jedna od mogućnosti je da se pooštri kontrola uplate doprinosa, na čemu se već godinama insistira.

    – Poslodavci za doprinose trenutno duguju oko milijardu evra – rečeno je „Novostima“ u RFZO.

    Iako niko ne osporava da trudnicama i deci treba obezbediti zdravstvenu zaštitu nezavisno da li su zdravstveno osigurani, u ovom trenutku njihovo lečenje ide samo na teret onih koji uredno plaćaju doprinos. To znači da se masa novca koji se prikuplja od doprinosa za lečenje sada „razvlači“ na veći broj korisnika.

    – Nisu rađene procene koliko bi moglo da košta pružanje zdravstvene zaštite trudnicama i deci, kojima je sada omogućeno da se leče besplatno – rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

    Ni RFZO nema podatak za koliko dece i trudnica se trenutno ne uplaćuje doprinos za zdravstvo. Činjenica je, međutim, da ove godine zdravstvo raspolaže, sa oko 27.000 dinara po svakom osiguraniku za zdravstvenu zaštitu.

    Prema važećem Zakonu, knjižice mogu da se overavaju isključivo osiguranicima za koje se redovno uplaćuje doprinos. Izmenama i dopunama Pravilnika o korišćenju zdravstvene legitimacije, kojim je od prošle nedelje omogućeno besplatno lečenje trudnicama i deci, nije, međutim, prvi put „izvrdan“ Zakon. Jer, i za pretprošlu godinu su zdravstvene knjižice overavane bez provere uplate doprinosa. I to – po nalogu države, a upravo je ona najveći dužnik doprinosa za zdravstvo, jer već godinama ne izmiruje svoje obaveze za nezaposlene, socijalno ugrožene i posebne zaštićene kategorije stanovništva, za koje bi zdravstveni doprinos od 13,6 odsto na najnižu osnovicu trebalo da se uplaćuje iz državnog budžeta.

    Po tom osnovu, država je za zdravstveno osiguranje ukupno oko 1,25 miliona stanovnika koji se svrstavaju u ove kategorije, trebalo da izdvoji oko 12 milijardi dinara, a „odvezala je kesu“ za svega pola miliona. To znači da je za svakog neosiguranog izdvojila jedva četiri – pet evra, dok će prosečan osiguranik i njegov poslodavac za zdravstvo izdvojiti 240 evra.

    Do 2009. godine je iz budžeta za zdravstvene doprinose ljudi bez primanja i posebno zaštićenog stanovništva izdvajana bar trećina zakonom propisane sume, ili oko četiri milijarde godišnje. Početkom ekonomske krize, međutim, zavedena je štednja, bar kad je reč o uplati doprinosa, pa se godišnje uplaćuje tek oko pola milijarde. Tako država za poslednjih pet godina za zdravstveni doprinos duguje više od 50 milijardi dinara!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE