Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preko javnih konkursa tokom godine traženo 60.000 radnika

  Kako bi našli najbolji kadar za svoju firmu najmanje 10.000 poslodavaca je i u ovoj godini raspisalo javni konkurs za posao. Većina je svoje ponude dostavila Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali sve više oglasa se šalje i privatnim portalima, dnevnim novinama, specijalizovanim časopisima.

  – Za ovih devet meseci poslodavci su, samo od Nacionalne službe za zapošljavanje, tražili ukupno 60.000 različitih kandidata putem raznih konkursa – potvrđuje Dragan Đukić, direktor Sektora za posredovanje u zapošljavanju NSZ za Novosti.

  Tako su, prema njegovim rečima, javne ponude za radna mesta i dalje veoma aktuelne iako više nisu obavezne.

  – Zakon o radu više ne traži da poslodavci javno objavljuju svoje konkurse, niti da NSZ dostavljaju prijave o potrebnom kadru. To je danas regulisano posebnim propisima i ova obaveza važi samo za nova radna mesta u obrazovanju, sudstvu i još nekim delovima državne uprave – objašnjava Đukić.

  – Danas, ipak, većina poslodavaca objavljuje svoje oglase preko NSZ jer žele da im mi pronađemo odgovarajući kadar. Samo kroz list „Poslovi“, koji objavljuje NSZ, raspisano je 5.500 konkursa od januara do danas, a oglašavali smo slobodna radna mesta i na oglasnim tablama naših filijala, kao i na zvaničnom sajtu.

  I u Uniji poslodavaca Srbije kažu da oglasi za poslove nisu otišli u zaborav.

  – Poslodavci i dalje raspisuju javne konkurse kada traže veći broj radnika istovremeno ili kada zahtevaju specifična zanimanja koja podrazumevaju visoku stručnu spremu i radno iskustvo – kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

  Rajić dodaje da se poslodavci i dalje najčešće obraćaju NSZ, ali da prednost sve više daju privatnim portalima za oglašavanje jer oni nude mnogo više detaljnijih podataka o kandidatima:

  Poslodavci se žale da iz NSZ dobijaju nepotpune podatke o nezaposlenima, često samo ime i prezime, bez kvalifikacija i godišta, pa se zato obraćaju i drugim posrednicima.

  I Elena Erdeljanović iz „Infostuda“, najvećeg portala za posredovanje u zapošljavanju, kaže da se nije smanjilo interesovanje poslodavaca za javne konkurse:

  – Na našem sajtu se u proseku mesečno objavljuje oko 950 novih oglasa, što je oko 30 oglasa dnevno i taj trend se nastavlja. U odnosu na prošlu godinu, u ovoj je objavljeno oko 11 odsto više oglasa. Na jedan oglas stigne više od 500 radnih biografija.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE