Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Puštena u rad nova toplana u Loznici

    Više od 100.000 metara kvadratnih stambenih i poslovnih prostora u Loznici će se snabdevati toplotnom energijom iz postrojenja nove gradske toplane, koja je juče puštena u rad, a juče je počela i grejna sezona za objekte priključene na sistem daljinskog grejanja Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Toplana“.

    Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je, obraćajući se prisutnima prilikom otvaranja nove toplane, rekao da će grad nastojati da ubuduće stvara tehničke uslove za bolji i efikasniji rad javnih preduzeća i ustanova, od kojih će biti zahtevano da nivo usluga koje pružaju građanima svakodnevno unapređuju.

    On je dodao da je izgradnjom nove kotlarnice daljinsko grejanje u Loznici podignuto na viši nivo, što će svesti ekonomske pokazatelje na punu opravdanost pa će se za subvencije, koje su do sada opredeljivane za tu namenu, iz gradskog budžeta trošiti manje.

    Gradonačelnik je svečano pustio u pogon novo postrojenje, iz kojeg će se ubuduće grejati korisnici, koji su se do sada toplotnom energijom snabdevali iz firme „Dekotra“, preko sistema lozničkog JKP „Toplana“.

    Postrojenje, koje ima dve kotlovske jedinice snage od po osam megavata i troši isključivo zemni gas, povezano je na podstanice „Toplane“ iz kojih će se vršiti automatski nadzor i upravljanje proizvodnjom i isporukom toplote, rekao je novinarima direktor tog JKP Milan Panić. On je istakao da će se tako ostvariti velike uštede, jer se „Dekotri“ neće više plaćati proizvodnja toplotne energije, prirodni gas će se trošiti manje, biće smanjeni toplotni gubici i povećaće se stepen iskorišćenja.

    Deo novca koji je do sada iz gradskog budžeta izdvajan za poslovanje „Toplane“ od iduće godine neće biti korišćen za subvencije, već će biti usmeren na modernizaciju postojećih sistema i proširivanje kapaciteta grejanja prostora u gradu, naveo je Panić.

    Budući da se više neće koristiti ta sredstva za nadomeštanje razlike između cena energenata, koje se formiraju na slobodnom tržištu, i cena usluga „Toplane“, to preduzeće je podnelo zahtev Gradskom veću za poskupljenje od 16 %, koje se očekuje krajem godine.

    Grejanje stanova i poslovnih prostora u Loznici iz tog JKP je počelo rano jutros, a tokom ove sedmice očekuje se stabilizacija sistema. Lozničani za daljinsko grejanje „Toplani“ duguju ukupno između 130 i 150 miliona dinara, a naknada za grejanje stanova iznosi blizu 84 dinara po metru kvadratnom, zajedno sa porezom na dodatu vrednost, a za poslovni prostor dvostruko više, precizirao je Panić za Tanjug.

    JKP „Toplana“ od danas isključivo iz svojih kotlarnica obezbeđuje daljinsko grejanje za oko 210.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora u Loznici i u Banji Koviljaci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE