Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Građanima će biti vraćen novac od rano uvećanog PDV-a

  Ministarstvo finansija i privrede Srbije će za sledeću sednicu vlade pripremiti odluku kojom će „Elektroprivreda Srbije“ svim građanima uz naredni račun vratiti iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru – kada uvećana stopa PDV-a nije bila na snazi.

  Ministarstvo je u saopštenju navelo da će će građanima i privredi kroz račun za utrošenu struju koji će im EPS isporučiti u novembru, biti vraćen iznos za uvećani porez na dodatu vrednost (PDV).

  „Napominjemo da Zakon o porezu na dodatu vrednost jeste definisao da visina stopa koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno, u ovom slučaju kada je struja očitana. Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo ukazuje da ipak nije pravedno da građani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru i što zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu.

  „Odluka ministarstva neće biti na štetu ‘Elektroprivrede Srbije’, jer će i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza u budžet“, dodaje se u saopštenju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE