Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Makedonija: Javnost ne zna šta se dešava sa propalim bankama

  U Makedoniji je u proteklih 10 godina propalo nekoliko banaka, u kojima je, prema neslužbenim informacijama Biznis plusa, propalo između 50 i 80 miliona dolara državnog novca, prenosi Business.hr.

  Umesto istrage u Almako, Eksport-import banci, Radobanci i Makedonskoj banci, one su godinama upletene u duge stečajne i postupke likvidacije, a stečajni upravnici su potpuno nedodirljivi.

  Iako imaju zakonsku obavezu, oni uopšte ne informišu javnost o statusima stečajnih postupaka, kako se upravlja stečajnom masom i što zapravo rade da bi postupci bili ubrzani, a poverioci, među kojima je i država, naplatili potraživanja.

  Stručnjaci navode da su neki od ovih slučajeva školski primeri pranja novca i organizovanog kriminala, u koje su uključene moćne ličnosti s makedonske i balkanske političke i poslovne scene.

  „Odgovor na pitanje zašto se toliko sporo razrešavaju slučajevi propalih banaka je u političkom sistemu i slabom pravosuđu. Neki od krivaca su umesto kazni dobijali nagrade. U slučaj Eksport-Import banke su bili umešani i državni službenici, bilo je nekih presuda i žalbi, dok je kod ostalih banaka otkriveno da su poslovale suprotno Zakonu o bankama“, kaže Petar Gošev, bivši guverner Narodne banke Makedonije.

  U Osnovnom sudu navode da su postupci propadanja četiri banke vrlo složeni, jer svaka od njih ima mnoštvo sporova, banke raspolažu velikom imovinom koja nije upisana i čija prodaja, od upisa u stečajnu masu, ide sporo.

  Na insistiranje Biznis plusa da među osobama iz politike i poslovnog sektora, koje su direktno ili indirektno bile uključene ili informisane o slučajevima propadanja tih banaka, usledilo je čuđenje zašto se sad otvara ova tema.

  „Recite mi prvo ko je naručio da pišete o ovome, pa ću vam reći sve što znam“, rekao je jedan bivši političar povezan s jednom od nerešenih bankarskih afera.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE