Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turisti naplatili milione odštete

  Smeštaj bez klime, bazena, udaljenost od plaže, ali i buka i loša higijena u sobama – najčešći su prigovori koje su građani, po povratku sa letovanja, slali turističkim inspektorima od početka godine. Za prvih devet meseci ove godine, oštećeni građani su naplatili skoro tri miliona dinara. Mada je ovaj iznos tri puta manji nego lane, duplo više agencija je izgubilo dozvolu za rad, a zatvaranje preti još trima nesavesnim firmama.

  Dogovor između turista i agencija kod kojih su uplatili putovanje nije ispoštovan u ukupno 149 slučajeva, pa su građani dobili svoj novac natrag.

  – Oko 43 odsto prijava je bilo opravdano, a od tog broja smo u polovini uspeli da postignemo dogovor između klijenata i agencija – kaže generalni turistički inspektor Stojan Arizanović.

  – Najviše su se žalili na to što smeštaj nema sadržaje koji su prethodnim programom dogovoreni, na lokaciju, kvar autobusa, oskudne obroke i nedostatak higijene. U ostalih 76 slučajeva, kada se putnici i agencije nisu dogovorili, morali smo da podnesemo zahtev za prekršajni postupak kod suda.

  Agencije su ove godine bile osetno „disciplinovanije“ na sitnim greškama prema klijentima nego lane, pa su građanima morale da vrate tri puta manje novca u odnosu na prošlu godinu. Ipak, kada su u pitanju veći prestupi, situacija je osetno lošija.

  – Zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju, za prvih osam meseci ove godine je oduzeto čak sedam licenci turističkim agencijama, – dodaju iz turističke inspekcije. – U toku je upravni postupak za još tri agencije. Prošle godine oduzete su četiri dozvole, a 2010. godine – šest.

  Kazne za turističke agencije kreću se od 100.000 do 450.000 dinara za firme, odnosno 10.000 do 25.000 dinara za odgovorno lice u preduzeću, kao i od 30.000 do 150.000 dinara za preduzetnika.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE