Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nobelova nagrada za mir Evropskoj uniji

  Evropska unija je dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2012. godinu, saopštio je Nobelov komitet.

  U saopštenju se navodi da je Evropska unija nagradjena zbog „šestodecenijskog doprinosa unapredjenju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi“.

  Prema informacijama koje je pre dodele objavila norveška televizija NRK, odluka je doneta jednoglasno, a iznenadila je mnoge jer se 27-člana EU upravo bori sa najvećom krizom u svojoj istoriji

  „Komitet je ovom nagradom poslao poruku evropskom narodu, apelujući da sačuvaju ono što su u proteklih šest decenija postigli“, rekao je sekretar Komiteta odgovarajući na pitanja o odluci, koju su mnogi mediji nazvali kontroverznom i „jasno političkom“.

  Obrazlažući dodelu Komitet je naveo da je EU imala ključnu ulogu u pomirenju Francuske i Nemačke u decenijama posle Drugog svetskog rata, kao i u jačanju demokratije u Centralnoj i Istočnoj Evropi i širenju stabilnosti na bivše komunističke zemlje posle pada Berlinskog zida 1989. godine.

  „EU je pomogla u tome da se Evropa iz kontinenta rata, pretvori u kontinent mira“, kaže se u obrazloženju.

  Komitet je naveo i da EU ima velike zasluge zbog toga što je inkorporirao Grčku, Španiju i Portugal nakon rušenja autoritarnih režima sedamdesetih godina prošlog veka.

  „Sada je delovanje Unija na pomirenju usmereno na zemlje Balkana, a Hrvatska je trenutno na ivici ulaska u EU“, navedeno je u obrazloženju Komiteta.

  Predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif i njena sugradjanka Lejmah Gbove, kao i aktivistkinja iz Jemena Tavakul Karman, dobile su Nobelovu nagradu za mir za 2011. godinu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE