Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvati traže rupu u zabrani izvoza repe

  Hrvatska je nezadovoljna odlukom Vlade Srbije da privremeno zabrani izvoz šećerne repe. 

  U prethodnom periodu, prema informacijama Novosti, pokušala je i da diplomatskim kanalima preko nadležnih u EU „ubedi“ Srbiju da ublaži svoju odluku. U četvrtak je, čak, hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina optužio Srbiju da ne poštuje CEFTA sporazum, jer ne dozvoljava ranije ugovoreni izvoz šećerne repe u njegovu zemlju.

  „Uredba o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje, koju je usvojila Vlada Srbije, nije u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, niti je time prekršen CEFTA sporazum,“ kažu u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine.

  U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine tvrde da je na konsultacijama između Srbije i Hrvatske 21. septembra u Beogradu, Srbija ukazala na mogućnost da se izvrši korekcija Uredbe, odnosno da se za robu koja je avansno plaćena pre nego što je Uredba stupila na snagu dozvoli izvoz šećerne repe u Hrvatsku.

  “ Ovo je predloženo pod uslovom da hrvatske kompanije prezentuju dokaze da su unapred platile šećernu repu. Međutim, nakon toga, hrvatska strana nas je obavestila da kompanije nisu spremne ili da ne žele da prezentuju ovu vrstu dokaza. To nas je ograničilo da dalje analiziramo mogućnost bilo kakvih izuzetaka od Uredbe,“ objašnjavaju u Ministarstvu.

  Srbija je, navode u Ministarstvu trgovine, o donošenju Uredbe obavestila i EU, koja nije imala primedbe na nju, pošto član 42 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju reguliše situacije koje imaju za cilj da spreče nestašice osnovnih životnih namirnica na domaćem tržištu.

  Hrvatske šećerane imale su, prema zagrebačkim izvorima, ove godine ugovorenu proizvodnju šećerne repe na 8.000 hektara u Srbiji.

  U Ministarstvu trgovine podsećaju da je Vlada donela odluku o zabrani izvoza šećerne repe, jer je Srbija je bila izložena ekstremno visokim temperaturama i suši, što je uticalo na drastično smanjenje prinosa.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE