Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija jedno od prioritetnih tržišta za Češku

  Srbija je za Vladu Češke među 12 prioritetnih tržišta za povećanje trgovinske saradnje, kazao je šef trgovinskog odeljenja češke ambasade u Beogradu Lulboš Joza.

  On je na predstavljanju čeških firmi na međunarodnim sajmovima ekologije i energetike u Beogradu kazao da je trgovinska razmena Srbije i Češke u 2011. godini povećana za 49 odsto, ali da u ovoj godini stagnira.

  „I to je dobar rezulat s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u Evropi“, kazao je Joza.

  On je istakao i da se na sajmovima Ekofer i Energetika na Beogradskom sajmu, na kojima je Češka zemlja partner, predstavilo 24 kompanije iz te zemlje, koje posluju na poljima ekologije i energetike. „Srbija će u narednim godinama morati da uloži velika sredstva u dostizanje evropskih standarda u energetici i zaštiti životne sredine, a češke kompanije mogu da pruže značajunu pomoć kroz razmenu znanja i tehnologija“, kazao je Joza.

  Direktor Češke razvojne agencije Mihal Pastvinski kazao je da je Srbija među 10 prioritetnih zeljama kojima Češka pruža podršku u zaštiti životne sredine.

  „U poslednjih desetak godina češka je investirala više od 12 miliona evra u projekte zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti“, kazao je on.

  Pastvinski je dodao da su neke od čeških kompanija koje su realizovale te pilot projekte, otvorile filijale u Srbiji i sada rade na drugim projektima.

  Međunarodni sajmovi ekologije i energetike na Beogradskom sajmu traju od 10. do 12. oktobra i okupili su više od 250 izlagača iz 18 zemalja.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE