Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropljani uvoze lož-ulje od Irana

    Najveći naftni trgovac na svetu, evropska kompanija „Vitol“ kupuje i prodaje iransko lož-ulje, dok Evropska unija želi da pooštri sankcije ovoj zemlji.

    EU je u julu nametnula Iranu naftni embargo zbog sumnje u njihov program nuklearnog oružja i on se odnosi na sirovu naftu i naftne derivate, a prema podacima do kojih je došla agencija „Rojters“, „Vitol“ je prošlog meseca od Irana kupio dva miliona barela lož-ulja i ponudio ga kineskim trgovcima. Portparol „Vitola“ odbio je da komentariše ova saznanja.

    Sa sedištem u Švajcarskoj, međutim, „Vitol“ i nije dužan da se pridržava EU zabrana na trgovinu naftom sa Iranom, jer je Švajcarska odlučila da se ne saglasi sa sankcijama EU i SAD protiv Teherana.

    „Vitol“, koji je u privatnom vlasništvu, međutim, predvodi dugogodišnji direktor Jan Tejlor koji je bio među vodećim donatorima britanske vladajuće Konzervativne stranke, a Britanija je glasni kritičar nuklearnog programa Teherana i vodeći zagovornik sankcija EU, navodi Rojters.

    Kompanija je ranije ove godine stopirala trgovinu iranskom sirovom naftom u svojim glavnim evropskim kancelarijama, međutim, trgovački izvori kažu da je nastavila da radi sa iranskim lož-uljem sa Bliskog istoka. „Vitol“ je saopštio da će se uskladiti sa sankcijama protiv Irana, ali nije rekao hoće li slediti stroge propise EU ili Švajcarske.

    Druga, rivalska firma, takođe sa švajcarskim sedištem, „Glenkor i Trafigura“ u julu je saopštila da su oni zaustavili svu trgovinu sa iranskom naftom, iako se švajcarska vlada opredelila protiv mera Vašingtona i Brisela. Te mere prepolovile su iranske izvozne prihode od sirove nafte, devalvirajući iranski rial i dovodeći u finansijske teškoće milione Iranaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE