Hrvatska otpušta 20.000 radnika javnog sektora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska otpušta 20.000 radnika javnog sektora

  Hrvatski ministar finansija Slavko Linić najavio je otpuštanje 20.000 zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru, ističući da će državni službenici i naredne godine biti bez dodataka na platu, regresa i drugih vanrednih primanja garantovanih dosadašnjim kolektivnim ugovorima.

  “Mere štednje koje je vlada počela moraju da se nastave sprovoditi i naredne godine”, izjavio je Linić u Dnevniku Hrvatske televizije, naglasivši i potrebu smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi, zdravstvu i obrazovanju.

  Linić je govorio i o merama za rešavanje problema nelikvidnosti, dodavši da od 1. oktobra, kad će stupiti na snagu Zakon o finansijskom poslovanju i predstečajnom poravnanju koji je vlada danas poslala u skupštinsku proceduru, “neće biti gledanja kroz prste jer će svi koji deluju na tržištu morati svoje dugove pokrivati na vreme”.

  Država će sve dugove morati da pokriva u roku od 30 dana, dok će preduzetnici imati 60 umesto prvobitno predloženih 30 dana, čime je Linić izišao u susret zahtevima poslodavaca, ali i nekih stranaka.
  “Poruka je da vi koji se bavite poslom morate svoje obaveze da izvršavate. Plaćanje poreza, radnika i dobavljača vaša je prva obaveza. Nema više tolerisanja nezakonitog i neodgovornog ponašanja”, rekao je Linić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE