Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dačić u ime Vlade u Socijalno-ekonomskom savetu

    Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će on biti na čelu predstavnika Vlade u Socijalno-ekonomskom savetu i najavio da će to telo ubuduće razmatrati sve zakonske predloge koji se tiču radnih odnosa.

    „U narednih nekoliko dana očekujem da se imenuje novi sastav Saveta jer je postojećem istekao mandat. Na sednici Vlade će biti određeno šest predstavnika, a po toliko će odrediti i predstavnici reprezentativnih sindikata i poslodavaca“, rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa članovima Kolegijuma Saveta na kojem su se dogovorili o budućem radu tog tela.

    Na sastanku su bili i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

    Premijer je naveo da će po konstituisanju novog saziva, Savet razmotriti paket ekonomskih mera koje Vlada priprema radi stabilizacije privrede, dodavši da je dao nalog generalnom sekretaru Vlade da pripremi izmenu Poslovnika o radu da bi svi zakoni koji se tiču deklokruga rada Saveta, bili upućivani na mišljenje tom telu.

    „Savet će pre no što Vlada bude donela paket mera koje se tiču stabilizacije ekonomskih prilika, raspravljati o tim predlozima i dati mišljenje i predloge kako da to bude u interesu građana“, precizirao je Dačić.

    Ocenio je da je današnji razgovor sa socijalnim partnerima „bio dobar“ i dodao da će se sve raditi u interesu i radnika, i poslodavaca, i države.

    Dačić je izneo da država kroz intezivno učešće u radu Saveta želi da pokaže da u uslovima ekonomske krize ne želi komandnu ulogu, već da pomaže sindikatima i radnicima. „Mislim da je sramotna situacija da se u Srbiji danas na radnička prava gleda kao na period prvobitne akumulacije kapitala. S jedne strane, želimo da uđemo u EU, a, s druge, ne prihvatamo pravila EU o pravima radnika“, ocenio je Dačić.

    Dodao je da je Vladi u interesu i da pomogne poslodavcima, da privreda bolje radi, te je „zato neophodno da postoje jasni propisi i da se dosledno primenjuju“. „Moja uloga, kao premijera, nije da pričam bajke, već da zajedno pogledamo istini u oči i da se zajedno dogovorimo šta možemo da uradimo“, istakao je Dačić.

    Premijer je rekao da je „na strani radnika“ i da cilj njegovog rada nije da im kaže: „Samo nemojte da štrajkujete i da rušite Vladu“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE