Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkrivene mutacije na leptirima u području Fukušime

    Japanski istraživači otkrili su da leptiri koji nastanjuju područje oko nuklearne centrale Fukušima pokazuju izvesne genetske promene. Oni su zaključili da su mutacije posledica radijacije izazvane nesrećom u nuklearnoj elektrani u martu 2011.

    Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u onlajn časopisu „Scientific Reports“, pokazuje da 12 odsto malih leptira iz porodice plavaca (Lycaenidae), koji su bili u stadijumu larvi u vreme nesreće, pretrpelo genetske promene zbog izloženosti radijaciji.

    Ovim leptirima su krila znatno kraća, a na očima imaju izvesna zadebljanja. Daljim posmatranjima utvrđeno je da su se slične promene pojavile i u narednim generacijama leptira, i to u većoj meri: 18 odsto jedinki u drugoj, 34 odsto u trećoj, a čak 52 odsto u četvrtoj generaciji pokazalo je iste abnormalnosti.

    Istraživači veruju da će vremenom te genetske promene uključivati sve veći deo populacije.

    „Zaključili smo da su ove mutacije izazvane radionuklidima, puštenim u atmosferu nakon nesreće u Fukušimi“, kazao je za AFP Ðođi Otaki, profesor na Univerzitetu Rjukju u Okinavi.

    Nijedna osoba nije umrla direktno od posledica radijacije izazvane nesrećom u Fukušimi, ali stanovnici ove oblasti i radnici koji rade na obnovi centrale, strahuju od dugoročnih posledica.

    Pojedina udruženja navode da su se posledice radijacije prenele na nekoliko generacija stanovnika Hirošime i Nagasakija nakon što su u avgustu 1944. Amerikanci bacili atomsku bombu na ova dva grada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE