Svim porodiljama omogućiti bezuslovnu zdravstvenu zaštitu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svim porodiljama omogućiti bezuslovnu zdravstvenu zaštitu

  Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti izjavila je danas da ta stručna služba očekuje odgovore Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Ministarstva zdravlja vezane za preporuku da se svim trudnicama i porodiljama omogući jednaka zdravstvena zaštita i overe knjižice iako im njihov poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose.

  “Nadamo se da će sada svi akteri, i republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja, reagovati i da će svim trudnicama, porodiljama i ženama koje planiraju porodicu biti omogućena zdravstvena zaštita pod jednakim uslovima”, rekla je Lončar.

  Prema njenim rečima, cilj upućene preporuke je da se trudnicama, porodiljama i ženama koje planiraju porodicu omogući lekarski pregled i zdravstvena zaštita u vrlo osetljivom periodu, odnosno, kada im je zaštita potrebna.

  Ukazujući da su preporuke upućene pre oko dve nedelje, ona je istakla da poverenica nije još dobila odgovor, ali da je slučaj “u roku”, kao i da se ne može reći kakav će biti odgovor.

  “U toj preporuci smo naložili RFZO da omogući overu zdravstvenih knjižica trudnicama, porodiljima i ženama koje planiraju porodicu, odnosno da faktičku situaciju u kojoj su se one našle izjednači sa situacijom trudnica i porodilja koje su nezaposlene i koje uživaju punu zdravstvenu zaštitu samo na osnovu te situacije”, rekla je Lončar i dodala da je preporuka upućena i Ministarstvu zdravlja.

  Ona je pojasnila da porodilje i trudnice koje su zaposlene ne mogu da overe zdravstvene knjižice jer im poslodavac nije uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje, što znači da se nalaze u nejednakom položaju u odnosu na one koje su nezaposlene. Prema njenim rečima, ne mogu žene same da snose troškove lečenja i pregleda zato što poslodavac ne uplaćuje doprinose i zato što neki državni organ ne obavlja kontrolu uplate doprinosa.

  Lončar je istakla da su predstavnici Kancelarije poverenice razgovarali sa predstavnicima RFZO, koji su se, kako je navela, izjasnili da ne mogu da reše problem sami i da u to mora da bude uključeno Ministarstvo zdravlja.

  “Oni su tražili i zvanično izjašnjenje, mišljenje Ministarstva zdravlja na primenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se tumači na jedan takav restriktivan način”, rekla je Lončar i dodala da sam Ustav, kao i međunarodna dokumenta omogućavaju ženama koje se nalaze u ovakvoj situacije, poseban vid zaštite.

  Lončar je navela da je poverenica reagovala na osnovu pritužbe jedne porodilje koja nije mogla da overi zdravstvenu knjižicu zato što poslodavac nije upućivao doprinose za zdravstveno osiguranje, te se tako našla u situiciji da nije mogla da obavi lekarski pregled. Ona je istakla da je to telo ispitalo situaciju i da je utvrđeno da i u drugim slučajevima slične prirode postoji osnov da se reaguje i donesu preporuke.

  Ministarstvo zdravlja još ranije je ukazalo da je redovna uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje ključni
  problem u finansiranju održivog sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja.

  Prema podacima Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave, krajem juna, dugovanja obveznika uplate doprinosa (pravnih lica, poljoprivrednika i preduzetnika) iznosila su 126 milijardi dinara, od čega je zbog stečaja, likvidacije, privatizacije, kao i brisanja preduzeća iz registra Agencije za privredne registre nenaplativo 84 milijare dinara.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE