Krompir sve manje proizvodimo

U Srbiji se krompir gaji na 50.000 hektara i u proteklih deset godina stalno se smanjuje proizvodnja te poljoprivredne kulture, kažu stručnjaci.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Zoran Broćić ukazao je da je nepovoljno i to što Srbija najviše izvozi sirov krompir, a istovremeno uvozi prerađevine.

Kako je naveo, 91 odsto krompira koji se izvozi je sirov, ali Srbija zato uvozi ogromne količine prerađevina od krompira.

Najveća proizvodnja organizuje se u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu gde se proizvodi četvrtina ukupnih količina u Srbiji, rekao je profesor.

Broćić je pomenuo primer da četiri hiljade tona smrznutog krompira Srbija dobija iz uvoza, a svi uslovi postoje da se to radi u domaćoj industriji.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE