
Vladaju stomačni virusi i infekcije
Na visokim temperaturama se hrana brže kvari, pa postoji mnogo veća mogućnost da se u organizam unesu bakterije. Zbog toga se u letnjim mesecima lekarima javlja mnogo više ljudi koji su „zaradili“ crevne infekcije.
Zamenik načelnika opšte medicine u DZ „Zvezdara“ Violeta Tešanović kaže da u čekaonicama ima pacijenata sa ovim tegobama, ali da je njihov broj očekivan za ovo doba godine.
– Vruće je, jede se neoprano voće i povrće i to je glavni razlog za pojavu stomačnog virusa tokom leta – objašnjava dr Tešanović. – Jedina prevencija je redovno pranje ruku i namirnica. Trebalo bi, takođe, da ljudi obrate pažnju i da ne uzimaju sladoled sa dna frižidera, već sa vrha, jer je svežiji.
A za one koji „zarade“ povraćanje, proliv, povišenu telesnu temperaturu leka nema bez dijete. Oni bi morali bar dva do tri dana da povedu računa o ishrani, kao i da uzmu neki probiotik. Treba jesti dijetalnu hranu, kao što su tost hleb, pirinač kuvan u slanoj vodi i lagana supa bez masnoća.
Stomačni virus brzo se širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju sa obolelima ili borave u istom postoru. Oni se prenose zaraženom hranom i pićem, nečistim rukama i preko stolice ili ispovraćanog sadržaja zaraženog, a protiv njih nema leka.
– Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg stanja, pa može doći čak i do smrti. U povoljnim uslovima se iz jedne može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija – upozorava dr Vesna Pantić Palibrk, načelnik Jedinice za unapređenje ishrane u Gradskom zavodu za javno zdravlje