
Tajna svrljiškog belmuža
Belmužijada je manifestacija kojom svrljiški kraj već sedam godina uspešno promoviše svoje poljoprivredne proizvode. Najveću pažnju posetilaca je, kao i obično, privukla priprema belmuža, toplog predjela od sira i mešavine kukuruznog i pšeničnog brašna.
Sastojci, naizgled, jednostavni – tajna je, kažu, u svrljiškom siru po čijoj belini je belmuž, za čiju su pripremu zaduženi isključivo muškarci, dobio ime. Ima li još neki tajni sastojak, nismo saznali.
„Svaki majstor ima svoju tajnu, pa tako i mi“, kaže Zoran Petrović, „ali je, naravno, nećemo otkriti.“
Naš poznati muzičar Sanja Ilić često dolazi u Svrljig, između ostalog, i da bi promovisao belmuž.
„Zaista fantastično jelo“, rekao je ovogodišnji predsednik žirija Sanja Ilić. „Najviše zavisi od toga ko ga priprema – može da bude fenomenalno, a može da bude i onako, obično.“
Poljoprivrednim proizvođačima, uprkos brojnim teškoćama sa kojim se suočavaju, učešće na ovoj manifestaciji je dobrodošlo, pogotovu što je iz godine u godinu sve više gostiju.
Svrljig više od deset odsto budžeta ulaže u poljoprivredu i razvoj sela, kaže predsednik te opštine Milija Miletić:
„Ipak, to je nedovoljno i nadamo se boljim danima. Ova manifestacija je prilika za naše poljoprivrednike da prilažu svoje proizvode.“
U Belmužijadi su jednako uživali i domaćini i gosti, kojih je bilo i iz inostranstva.
Mirjana de la Kur došla je iz Londona: „Tu sam sa svojim prijateljima Ircima. Tu su negde, otišli su da kupe nešto za jelo – nikako da se najedu naše hrane.“
Svrljižanima je stalo i do očuvanja tradicije. Vesna Mihajlović svake godine svojim unucima šije novu narodnu nošnju. Kaže da se trudi ih nešto nauči o radiciji i da se nada da će i oni jednog dana tome učiti svoju decu.
Osim takmičenja u pripremanju belmuža, pažnju posetilaca privukao je i bogat zabavni program – od pastirskog višeboja do izbora za najlepšu pastiricu.