Tamna čokolada štiti od sunca

Čokolada je mnogima omiljena poslastica, a uživanje u slatkim kockicama pruža i mnoge dobrobiti. Poznato je da je tamna čokolada bogata antioksidansima, a nedavno istraživanje pokazalo je nove razloge zbog kojih je dobro jesti je. Istraživanje objavljeno u časopisu „The Journal of Nutrition“ otkrilo je da su ljudi koji su tri meseca pili kakao od tamne čokolade koji je sadržavao 326 mg flavonola, imali bolju teksturu kože i jaču otpornost na UV zračenje u poređenju sa onima koji su pili kakao koji je sadržavao manju količinu ovih antioksidansa.

Takođe, prethodno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su svakodnevno jeli dve ili tri kockice tamne čokolade, u 12 nedelja razvili jaču zaštitu od štetnog UV zračenja. Oni koji su učestvovali u istraživanju mogli su na suncu provesti dvostruko više vremena pre nego što bi dobili opekotine od sunca.

U ovim istraživanjima jedenje čokolade sa većom količinom flavonoida pokazalo je bolje rezultate, čiji udeo proizvođači ne označavaju na proizvodu. Kako biste dobili što više flavonoida iz čokolade, kupujte tamnu varijantu koja sadrži najmanje 70% kakaa.

To ne znači da smete preterivati u čokoladi, a treba imati na umu da ona nije dovoljna zaštita od štetnog uticaja sunca. Kako biste koži pružili potpunu zaštitu, koristite sredstva za zaštitu od sunčanja i sklonite se u hladovinu tokom najjačeg sunca.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE