Vina iz Jagodine sa ukusom Bordoa
Mlada vinarija „Temet“ iz Lozovika kod Jagodine, prva je u Srbiji za konsultanta angažovala francuskog enologa Fransoa Gaborioa iz Bordoa, sa ciljem da proizvede vrhunska vina iz Jagodinskog vinogorja i plasira ih na svetsko tržište.
Gaborio i mladi enolog sa Fruške gore Srđan Lukajić, uz podršku vlasnika vinarije Nebojše Aleksića, u maju su tržištu Srbije ponudili četiri nove etikete, a reč je o vrhunskim vinima, od toga tri bela – Tri Morave, Šardone i Pino Griđo, te Rose.
– Jagodinsko vinogorje, odnosno Lozovik i „Temet“ su me iznenadili potencijalom za proizvodnju vrhunskih vina, šteta što je vinarstvo u Srbiji malo poznato u svetu. Uz dobar rad, možete mnogo vrhunskog vina da ponudite svetskom tržištu – smatra Gaborio.
Vinogradarstvo u Srbiji je za francuskog enologa novo iskustvo, ali je ukazao da je grožđe odlično kao i vina, a da treba još malo rada i iskustva.
Gaborio je konsultatant u još pet vinarija u Turskoj i Austriji.
Nedavno je Gavoriova porodica prodala jedan od dva šatoa, inače starih osam vekova, grupi „Chanel“ za 8 mil EUR, što govori o kvalitetu vina koja on proizvodi.
– Dogovorili smo se da nam sugeriše i daje savete, a posebno kod crvenih vina. Srđan i Fransoa zajednički kreiraju vina. Mladost kod Srđana i iskustvo Fransoa, su spoj od koga očekujemo da ostave svoj pečat kod crvenih vina iz Lozovika – naveo je vlasnik vinarije „Temet“ u izjavi Tanjugu.
Prema Aleksiću, ležni kapacitet vinarije „Temet“ trenutno je 165.000 litra vina, a biće povećan na 220.000.
– Sada pod vinovom lozom imamo 11 hektara, a želimo da se proširimo na oko 20 hektara, odnosno da pravimo oko 100.000 litara kvalitetnog vino“, istakao je Aleksić.
– U vinogradu su zasađene autohtone i internacionalne sorte. Zadržali smo Prokupac i bele sorte Tamjanika, Smederevka i Morava – kazao je Aleksić.
Glavni enolog Lukajić je kazao da su na tržište u maju izneta bela vina, dok crvena još treba da odleže u buradima
Prošlogodišnja berba je bila najbolja u proteklih 15 godina i zato „Temet“ neće žuriti.
– Crvena vina će se pojaviti sledeće godine. Naredne godine treba očekivati na tržištu Šardone barik, Tri Morave crveno, Pino noar i kupaža Kaberne fran, Kaberne sovinjon i merlo – najavio je Lukajić.
Jagodinsko vinogorje ranije nije bilo poznato u Srbiji, u poređenju sa fruškogorskim, smederevskim, župskim i topolačkim.
Vinarije iz Jagodinskog vinogorja odlučile su da se povežu kroz vinski put, te da nastupaju zajedno na sajmovima
Put vina kroz Jagodinsko vinogorje, uskoro treba da bude obeležen oznakama na auto putu.