Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uticaj rase na lečenje raka grla

    Afroamerikanci oboleli od raka grla češće od belaca idu na operacije nakon kojih više ne mogu da govore, umesto terapije koja bi im sačuvala glas, pokazala je najnovija studija.

    Ranija istraživanja otkrila su sličan rasnu nesrazmeru kada se radilo o lečenju raka dojke, pri čemu su crnkinjama češće odstranjivane cele dojke, za razliku od belkinja kojima je hiruški uklanjano samo zahvaćeno tkivo. Nejasno je što je dovelo do takvog nesrazmera.

    Voditelj studije Alen Čen, radiolog-onkolog sa Univerziteta Kalifornija smatra da su razlog tome siromaštvo, slabija edukacija i duboko ukorenjene predrasude.

    „Moguće je da postoji veliko nepoverenje među Afroamerikancima da su sve metode osim operacije eksperimentalne“, rekao je Čen. „Moramo rešiti ili ublažiti taj problem“, dodao je Čen ističući kako se terapija raka grla, utemeljena na zračenju i lekovima, danas smatra standardom.

    Njegova studija, objavljena u naučnom časopisu „Archives of Otolaryngology“, analizirala je slučajeve 5400 pacijenata s rakom grla od 1991. do 2008. Ustanovio je da je 80 odsto belaca prošlo terapiju koja im je sačuvala glas, dok je ostatku glasovni aparat hiruški uklonjen što se smatra tradicionalnim pristupom.

    Što se crnaca tiče, blažu terapiju imalo je 75 odsto obolelih. Iako se radi o razlici od samo 5 odsto, taj jaz moramo smanjiti, rekao je Čen.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE