Sladoled ispravan i na ulici i u poslastičarnici

U poslednjih pola godine inspekcija beogradskog odeljenja Uprave za veterinu nije izrekla nijednu kaznu zbog prodaje neispravnog sladoleda, niti joj je prijavljen slučaj trovanja uzrokovan pokvarenom „ledenom poslasticom“

Sladoled, bilo poslastičarski, ili onaj iz zamrzivača na gradskim ulicama, ovih dana nezaobilazan je u borbi protiv tropskih vrelina. „Ledene poslastice“ takođe su, uprkos vrućinama koje mogu da dovedu do njihovog kvarenja, potpuno bezbedne za konzumiranje, pokazuju poslednje kontrole inspekcije Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Zdravstvenu ispravnost sladoleda u toku cele godine proverava 20 veterinarskih inspektora nadležnih za grad Beograd, a već dva meseca oni pojačano kontrolišu ovu namirnicu.

U toku 2012. godine u prestoničku veterinarsku inspekciju nisu, kako navode, stizale prijave građana da su kupili neispravan sladoled u poslastičarnici, niti iz zamrzivača na ulici i u prodavnicama. U poslednjih pola godine inspekcija beogradskog odeljenja Uprave za veterinu nije izrekla nijednu kaznu zbog prodaje neispravnog sladoleda, niti joj je prijavljen slučaj trovanja uzrokovan pokvarenom „ledenom poslasticom“.

– Veterinarska inspekcija je nadležna za kontrolu zdravstvene ispravnosti i kvaliteta sladoleda u svim fazama proizvodnje i prometa, što znači da obavljamo aktivan nadzor kod svih proizvođača sladoleda. U industrijskim objektima naš inspektor je svakodnevno prisutan na liniji proizvodnje sladoleda i nadgleda sve, od ulaza sirovine, uslova skladištenja do distribucije – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako napominju, ukoliko se u toku prometa poštuju propisana temperatura rashladnog uređaja i uslovi čuvanja, nije moguća naknadna kontaminacija originalno upakovanog sladoleda iz frižidera na javnim površinama.

– Ono na šta bi kupci trebalo da obrate pažnju je da nije došlo do otapanja i promene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, mirisa, oblika, ukusa, koji bi ukazali na neadekvatno skladištenje i mogućnost kvarenja sladoleda. Kontroliše se propisani temperaturni režim rashladnih vitrina i frižidera, ispravnost ambalažnog pakovanja, organoleptičke osobine hrane – kažu u veterinarskoj inspekciji i napominju da treba pogledati i rok upotrebe naznačen na deklaraciji, što važi i za zbirna pakovanja iz kojih prodaju sladoled na kugle i točenje.

———————————————-

Kazne za prodaju pokvarene „ledene poslastice“

300.000 – 3.000.000 pravna lica

250.000 – 500.000 preduzetnici

30.000 – 50.000 fizička lica

* u dinarima, prema Zakonu o bezbednosti hrane

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE