Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svečanost na Drini u slavu Ive Andrića

    Grad koji nastaje na ušću Rzava u Drinu biće mesto stvaralaštva, umetnosti i pomirenja, reči su kojima je reditelj Emir Kusturica pozdravio okupljene goste koji su došli da obeleže godišnjicu početka radova na projektu Andrićgrada, memorijalnog kompleksa koji, na njegovu inicijativu, niče na u srcu Višegrada.

    Kusturica je, pred spomenikom srpskom nobelovcu Ivi Andriću, koji je danas otkriven, poručio da samo velika ljubav može da preko noći stvori jedan grad, i da „samo ljubav može pacifikovati osvetničku narav i potrebu da se istrebljuju sunarodnici druge vere“.

    „Ovaj grad će pomoći da naše, ali i velikane drugih naroda vratimo na pozornicu“, rekao je Kustirica na svečanosti, kojoj su osim najviših zvaničnika Republike Srpske, prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Srbije i mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić, vicepremijer Jovan Krkobabić, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i izaslanik predsednika Srbije Oliver Antić.

    Kusturica je objasnio da srpski narod, iako nije imao renesansu, jeste imao velike stvaraoce, poput Andrića i Nikole Tesle, čije je delo osnova svih tehnoloških dostignuća modernog sveta. Posebnu zahvalnost Kusturica je izrazio glavnom pokrovitelju projekta, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kojeg je nazvao „dokazanim borcem za istinu da srpski narod nije ilegalna organizacija već mali ali značajni narod“.

    Spomenik Ivi Andriću je replika spomenika sa Andrićevog venca u Beogradu, autora Milanka Mandića, i postavljen je na Trg Nikole Tesle kako bi krasio prostor ispred centralne zgrade kompleksa, u koju će, između ostalog, biti smešten Andrićev institut.

    U proteklih godinu dana, pod krovom se u Andrićgradu našlo 11.130 kvadratnih metara, od planiranih 46 objekata do sada je završen 21, a završetak radova planiran je na Vidovdan 2014. godine.

    Osim Miloradu Dodiku, Kusturica je ključeve Andrićgarada, kao počasnim građanima, uručio Vuku Jeremiću i Matiji Bećkoviću.

    Dodik je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog toga što će se u Andrićgradu, osim što će se reafirmisati delo velikog pisca, ljudi okupljati i na najbolji način uzdizati nacionalne vrednosti.

    Na svečanosti je govorilo i više gostiju iz Srbije, koji su istakli značaj nedeljivosti srpskog naroda, koja je, kako su poručili, oličena i u drevnom mostu Mehmed-paše Sokolovića, odnosno Andrićevoj ćupriji na Drini. Na svečanosti je o stvaralaštvu nobelovca i njegovim poukama govorio i izaslanik predsednika Srbije Oliver Antić, koji je primetio da se u bistrini Rzava i Drine najlepše ogleda suština Andrićevog dela „da podeljeni etnos treba spojiti mostom“.

    „Ovaj grad je simbolično zaokruženje tog etnosa ali i produžetak vizije velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića“, kazao je Antić.

    Na kraju je, pesnik Matija Bećković poručio da je Andrićgrad delo duboke odanosti umetnika umetniku, i da je vera u umetnost „Stoja i Ostoja na kojima se Andrićgrad drži“.

    Povezanost Srba sa dve strane Drine simbolično je istaknuta zvucima „moravca“ koje je izveo trubački orkestar, ali je scenariom svečanosti akcenat ipak stavljen na univerzalni i kosmopolitski duh Andrićgrada, u kojem se, kako je rekao Kusturica, susreću brojni putevi iz Andrićevog dela.

    U Andrićgradu su se danas, osim himne Republike Srpske i sevdalinki, mogli čuti i taktovi Dvoržaka, melodija iz serije „Otpisani“, a stilski šarolike bile su i kulise, jer se već sada mogu vrlo dobro naslutiti obrisi kompleksa u kojem će takoreći zid uz zid stajati monumentalne građevine klasičnog i tursko-balkanskog stila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE