Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izložba „Srbi u Dubrovniku “ od danas u Arhivu Srbije

    ,,Kultura Srba u Dubrovniku 1790-2010″ – Iz riznice Srpske pravoslavne crkve Svetog Blagoveštenja“, izložba za koju mnogi smatraju da će ući u red najznačajniji kulturnih događaja u ovoj godini, biće otvorena večeras u 19 časova u Arhivu Srbije u Beogradu. Nastala je kao kruna višegodišnjih napora tima stručnjaka, prati je bogato ilustrovani katalog na 430 strana, u izdanju na srpskom i hrvatskom jeziku, a autori postavke i kataloga su Goran Spaić (SPCO u Dubrovniku), Jelica Reljić i dr Miroslav Perišić (AS). Autor knjižnog dela izložbe je Olivera Stefanović.

    Ovu jedinstvenu postavku koja će moći da se pogleda do 30. septembra, čini oko 250 eksponata iz fondova i zbirki Muzeja, Biblioteke i Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Dubrovniku. Koncepcija izložbe podrazumeva nekoliko tematskih celina: ikone, jevanđelja, liturgijsku srebrninu, zavetne darove, nakit, srebrne pločice, bogoslužbeni tekstil, značajna dokumenta iz Arhiva, originalne rukopise književnika, stare i retke knjige i dela Vlaha Bukovca iz sredine 19. veka.

    Kako je najavljeno, tokom večerašnjeg otvaranja domaćim i stranim zvaničnicima obratiće se Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ministar kulture Predrag Marković, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, Njegova ekselencija ambasador Republike Hrvatske u Republici Srbiji Željko Kuprešak, direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić, vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić i paroh Srpske pravoslavne crkve Svetog Blagoveštenja Goran Spaić.

    Izložba u Arhivu Srbije je i tema sutrašnjeg broja „Politikinog“ dodatka „Kultura, umetnost, nauka“, u kome na tri stranice možete da pročitate mnogo toga zanimljivog o kulturi dubrovačkih Srba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE