Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Exxon i Total traže gas u Bugarskoj

    Američki gigant Exxon mobil, francuska kompanija Total i britanski Melrose resorces su predali ponude za eksploataciju podvodnog nalazišta gasa u Crnom moru.

    Pomenute tri kompanije predale preliminarne ponude i da do 4. jula moraju da predaju obavezujuće ponude, nakon čega će do kraja jula ministarstvo odabrati pobednika, rekao je bugarski ministar ekonomije i energetike, Delijan Dobrev.

    Na tenderu se nudi gasni blok „Kan Asparuh 1-21“, koji pokriva 15.000 kvadratnih kilometara i proteže se uzduž bugarske obale Crnog mora, u blizini granice sa Rumunijom.

    Ministar Dobrev je dodao da je u rumunskim vodama samo 15 kilometara severno od bugarskog nalazišta već pronađeno između 40 i 80 milijardi kubnih metara gasa, što bi „pokrilo potrebe Bugarske za gasom za sledećih 15 do 20 godina“.

    Bugarski stručnjaci za energetiku već dugo vremena znaju potencijale nalazišta gasa, ali je dubina na kojoj leže rezerve – oko 5.000 metara ispod morskog dna – uzrokovala mnogo potencijalnih tehničkih problema i pitanja o izvodljivosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE