Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gastritis izazvan hladnom hranom i pićem

    Previše hladna jela i pića mogu da budu okidač za oboljenja organa za varenje, a najčešće dolazi do oštećenja sluznice jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Tegobe, kao što su gorušica, mučnina, povraćanje, podrigivanje, nadimanje i bolovi u gornjem delu trbuha i iza donjeg dela grudne kosti, češće se javljaju kod onih koji duže vremena uzimaju hladna jela i pića.
     
    Smatra se da oko 50 odsto odrasle populacije bar jednom mesečno oseti gorušicu, a da svakodnevno od nje pati sedam-osam odsto stanovnika. Za izlečenje je najčešće dovoljno samo promeniti navike u načinu života i ishrane.
     
    – Učestalost tegoba raste sa godinama, ali ni deca nisu pošteđena, tako da sve češće srećemo bolesti organa za varenje u pedijatrijskoj praksi – objašnjava dr Miodrag Slović, gastroenterolog KBC Zemun. – U želucu postoji ravnoteža između agresivnih faktora (infekcija bakterijom Helikobakter pilori, neki lekovi, stres, povećano lučenje kiseline, enzim pepsin i dr.) i odbrambenih mehanizama.
     
    Češće uzimanje hladne vode i drugih napitaka dovodi do porasta intenziteta agresivnih faktora i smanjenja efekta odbrambenih mehanizama. Oni ometaju sekretornu i mehaničku funkciju želuca i dovode do poremećaja protoka krvi (mikrocirkulacije) i oštećenja sluznice što može da uzrokuje pojavu tegoba i oboljenja, kao što su gastritis i čir.
     
    – Ako imate naviku da pijete hladnu vodu ili sok iz frižidera, računajte da je to stres za organe za varenje, a naročito za želudac – ističe naš sagovornik. – U želucu je 37 stepeni Celzijusovih, ledena voda i sok iz frižidera imaju temperaturu jedan do tri stepena, a sladoled i kockica leda još nižu. Treba imati u vidu i produženo lokalno dejstvo smanjene temperature pri čemu na zagrevanje tela energiju ne troši samo želudac, nego ceo organizam.
     
    Oni koji imaju neke od pojačanih navedenih agresivnih faktora (stres, uzimanje nekih lekova – uglavnom za lečenje reumatskih oboljenja), ili se povremeno leče zbog oboljenja želuca (čir, gastritis), mogu na taj način da isprovociraju češće obolevanje. Svakodnevno uzimanje ledenih sastojaka može da poremeti u manjem stepenu sistem varenja u tankom crevu, naročito masnih sastojka i time produžiti vreme varenja i slabiju resorpciju iz creva u organizam. Takođe, voda ili sok iz frižidera mogu da oštete dentin zuba.
     
    – Ako želite da sačuvate zdrav stomak i organe za varenje nemojte hladnim napicima da gasite žeđ – naglašava dr Slović. – Ako, ipak, pijete hladan voćni sok preporučljivo je da ga pijete sporo – gutljaj po gutljaj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE