Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osmaci ne moraju da znaju pravopis na maloj maturi

    Na obuci profesora za polaganje prijemnih ispita na maloj maturi, strogo im je sugerisano da ne mere greške prema tome da li su odgovori gramatički korektni ili ne. Smatra se bitnim samo da li je reč ispravana, a ne njen pravopisni oblik.


    Olivera Kuprež, predstavnica Aktiva profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga navodi konkretan primer – ukoliko na pitanje ko je glavni lik „Gorskog vijenca“, odgovor bude „Vladika Danilo“ ili „vladika danilo“, biće priznat i onaj odgovor gde su titula i zvanje napisani malim slovom, a ime velikim.
     
    Aktiv profesora je saopštio da se oštro protivi sramnoj odluci koja poništava trud profesora da tokom školovanja motivišu učenike da se pravilno usmeno i pisano izražavaju.
     
    Doc. Aleksandar Bucal, stručnjak za ispitivanja obrazovnih postignuća učenika, kaže da se kod ispitivanja znanja ocenjuje odgovor samo na postavljeno pitanje. Bucal još dodaje da ako se ispituje jedna vrsta znanja, recimo književnost, ne može se ocenjivati i druga vrsta-pravopis. Moguće je samo ako se navede da se vodi računa i o pravopisu, koji će biti ocenjivan.
     
    Uputstvo Ministarstva prosvete ne važi samo kada se pregledaju pitanja koja su neposredno vezana za pravopis. Takođe, đacima se neće računati u grešku ako mešaju latinično i ćirilično pismo. 
     
    Iako su testovi, osim za pripadnike nacionalnih manjina, štampani ćirilicom, učenicima će biti dozvoljeno da popunjavaju test latinicom, kaže član Aktiva Vlada Dimitrijević. Početni standard na osnovnom nivou je elementarna pismenost, odnosno zahtev da se poznaju oba pisma, ćirilica i latinica. Učenik koji nedovoljno poznaje ćirilicu da bi tim pismom mogao rešiti test, pokazuje da nije ispunio prvi i osnovni standard, rekao je on.

     
    Ministarstvo prosvete i nauke, kako smatra Aktiv, time grubo zanemaruje obrazovne standarde za kraj obaveznog obrazovanja, koji predviđaju na svim nivoima primenu pravopisne norme, počev od jednostavnih primera u koje se mora ubrojati bar pisanje vlastitih imena velikim slovom, ako ništa drugo.

     
    „Želimo da sačuvamo profesionalizam koji nam nalaže da realizujemo ciljeve vaspitanja i obrazovanja među kojima je na prvom mestu kulturna baština: pismo, jezik i pravopis“, rekao je Dimitrijević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE