Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grudni aparat za pomoć pri poremećaju disanja u snu

    Sjajna vest za milione ljudi širom sveta koji pate od apneje u snu, odnosno poremećaja disanja zbog kojeg po nekoliko puta dok spavaju prestanu da dišu, a da toga nisu ni svesni.
     
    U desetak američkih i evropskih klinika već godinu dana traje testiranje novog aparata, koji će osobama koje pate od ovog poremećaja značajno popraviti kvalitet života, ali i sačuvati im zdravlje.
     
    Naime, kod svakog nesvesnog prekida disanja koje se dogodi u toku noći, srce i mozak su izloženi snažnom stresu što uvećava rizik od pojave kardivaskularnih bolesti i povišenog arterijskog pritiska.
     
    Novi aparat nalik srčanom pejsmejkeru, daleko je efikasniji od rešenja koje su lekari do sada nudili pacijentima kao što su dijeta za gojazne, nošenje specijalne noćne maske, ili ugradnja proteze. Reč je o aparatu koji se postavlja ispod ključne kosti a provodnicima je povezan sa dve elektrode. Jedna od njih, ugrađuje se između dva rebra i kod svakog udisaja u snu, šalje signal „pejsmejkeru“ koji tada upućuje električni impuls drugoj elektrodi, ugrađenoj ispod kože u nivou vrata i povezanoj sa jezičnim nervom.
     
    Zahvaljujući takvoj stimulaciji, jezik se blago pokreće ka napred i do prestanka disanja u snu ne dolazi. Mada se aparat ugrađuje pod totalnom anestezijom, hirurška intervencija je minimalna. Za proteklih godinu dana ugrađeno je stotinak ovakvih aparata i njihova efikasnost je potvrđena u čak 80 odsto slučajeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE