Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina obelodanila količinu gasa od nemačke RWE

    Sporazum Ukrajine sa nemačkom kompanijom RWE o kupovini prirodnog gasa na spot tržištu može da obezbedi isporuku oko pet milijardi kubnih metara goriva, izjavio je ukrajinski ministar za energetiku Jurij Bojko u intervjuu agenciji Blumberg.

    Ukrajinska kompanija „Naftogas Ukrajine“ je ranije saopštila da je sa drugom po veličini nemačkom energetskom kompanijom RWE u maju potpisala okvirni sporazum, kojim nisu precizirane količine.

    Sporazum o kupovini prirodnog gasa na spot tržištu može da obezbedi isporuku oko 5,0 milijardi kubnih metara goriva“, izjavio je ministar za energetiku i industriju uglja Jurij Bojko. 

    Bojko je takođe rekao da Ukrajina razmatra mogućnost kupovine tečnog prirodnog gasa iz SAD i Katara.

    Još jedna varijanta je, prema njegovim rečima, uvoz gasa iz Turkmenije, koja može da obezbedi oko 5,0 milijardi kubnih metara godišnje, kao naknadu za infrastrukturne projekte.

    „Ovaj dogovor, međutim, mora da odobri Rusija, pošto bi se njenim gasovodima transportovao turkmenijski gas“, precizirao je Bojko, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

    Kupovinom goriva iz Evrope Ukrajina pokušava da smanji zavisnost od ruskog gasa i cenu goriva. Kijev već više godina pokušava da snizi cene ruskog gasa, dogovorene sporazumom „Naftogasa“ i „Gasproma“ 2009. godine, smatrajući ih previsokim. U trećem tromesečju Kijev će plaćati 432 dolara za hiljadu kubnih metara, cena u drugom kvartalu je 425 dolara a u prvom je bila 416 dolara.

    „Nafotgas“ je u obavezi da od Rusije ove godine kupi 33 milijardi kubnih metara gasa, a prema principu „uzmi ili plati“ Kijevu prete visoke kazne ukoliko ne preuzme dogovorene količine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE